Europa posa Espanya a la llista de països on desaconsella viatjar per la Covid

El Ministeri de Sanitat registra més de 90.000 contagis de coronavirus durant el cap de setmana i la incidència acumulada arriba als 884 casos per cada 100.000 habitants

RedaccióActualitzat

Brussel·les vol fer un pas més per evitar que els contagis s'escampin per Europa. Ha proposat que es limitin els viatges als països on hi ha més de 500 casos de Covid-19 per cada 100.000 habitants, com seria el cas d'Espanya, amb 884 casos. La Comissió Europea desaconsella anar-hi, si no és per algun motiu essencial.

La màxima preocupació són les noves variants del SARS-CoV-2. No es té la certesa que agreugin la malaltia, però sí que són molt més transmissibles. Es propaguen entre un 50 i un 70% més. Això ha disparat els índexs de contagis a molts racons d'Europa i Brussel·les ho vol fer visible. Per viatjar, doncs, caldrà una PCR negativa de 72 hores de vigència com a màxim i complir una quarantena.

Als governs, la comissió els demana que extremin les mesures per afinar la traçabilitat dels que entrin a cada país per controlar possibles brots. Amb aquestes mesures, Brussel·les vol evitar de totes totes un tancament de fronteres. Això, de moment, no s'ho planteja ni com a últim recurs.
 

Rècord de casos en un cap de setmana

El Ministeri de Sanitat ha notificat 93.822 nous casos de coronavirus durant aquest cap de setmana, la qual cosa suposa la pitjor xifra de contagis confirmats en un cap de setmana des de l'inici de la pandèmia.

Els més de 90.000 casos són una xifra molt superior als 84.287 positius comunicats el cap de setmana passat.

La incidència acumulada en els últims 14 dies per 100.000 habitants també ha crescut i se situa en 884, per sobre del 828 en què estava situada divendres passat.

 

Un sanitari, a l'UCI de l'Hospital Miguel Servet de Saragossa
Un sanitari a l'UCI de l'Hospital Miguel Servet de Saragossa (EFE / Javier Belver)

 

En l'informe d'aquest dilluns s'han afegit 767 noves defuncions, en comparació amb les 400 de divendres i les 455 del dilluns de la setmana passada. Es tracta de la pitjor xifra de morts de la tercera onada.

Des del començament de la pandèmia, la xifra total de contagis a Espanya s'eleva ja fins als 2.593.382, segons les dades oficials. Les xifres del ministeri també indiquen que, des que el virus va arribar a Espanya, un total de 56.208 persones amb prova diagnòstica positiva de Covid-19 han mort a l'estat.

 

Simón: "Les UCI no poden aguantar més"

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha apostat per incrementar les mesures de control perquè baixin ràpidament els contagis de coronavirus.

Ha calculat que el pic de la tercera onada va ser entre el 16 i el 18 de gener. Tot i que ha remarcat que "no té res a veure amb el que va passar el març i l'abril", ha qualificat la situació de "crítica".

"Les UCI no poden suportar més el que estan suportant", ha alertat Simón. Actualment, la pressió de les Unitats de Cures Intensives és del 40,38% per Covid, una de les més altes des de la primera onada, segons ha alertat Simón:

"Si no aconseguim una velocitat de descens ràpida, tindrem un sistema sanitari en una situació molt crítica, si no ho està ja"

A Catalunya, el percentatge de llits de l'UCI ocupats és del 49,87%. El ministeri calcula que la sobrecàrrega a les UCI es pugui prolongar dues o tres setmanes més.

 

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón (EFE / Kiko Huesca)

 

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries considera que en moltes autonomies "s'està fent un confinament de facto en què hi ha molts pocs incentius per sortir de casa", però ha rebutjat establir un confinament domiciliari perquè ha indicat que "passejar sol pel carrer no és de risc".

El que sí que ha reclamat és que la ciutadania sigui "més raonable" i no organitzi "festes" com les que hi ha hagut a diversos llocs. Simón ha assenyalat que "hi ha molts exemples en què, desgraciadament, si no hi ha un control extern sembla que en molts punts la gent no compleix".

 

Simón descarta dimitir després de l'adeu d'Illa

El dia abans que Salvador Illa deixi el Ministeri de Sanitat, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha descartat deixar el seu càrrec perquè creu que un canvi de ministre no té perquè comportar un canvi dels funcionaris.

"Jo ja he conegut set ministres", ha dit Simón, que ha assegurat que trobarà a faltar Illa, amb qui ha treballat "molt bé".


El cap de gabinet de Pedro Sánchez, positiu

El director del gabinet de la Presidència del govern espanyol, Iván Redondo, ha donat positiu en Covid-19 i, seguint el protocol, s'aïllarà.

 

El cap de gabinet de Sánchez, Iván Redondo, amb la vicepresidenta Carmen Calvo a la sala de premsa de la Moncloa
El cap de gabinet de Sánchez, Iván Redondo, amb la vicepresidenta Carmen Calvo a la sala de premsa de la Moncloa

 

Segons ha informat La Moncloa, Redondo es troba bé i no té símptomes. En les últimes 48 hores, que han coincidit amb el cap de setmana, Redondo no ha mantingut contactes estrets professionals, segons ha informat la presidència del govern espanyol.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no ha mantingut contacte estret amb Redondo, considerat la seva mà dreta. Per tant, Sánchez no haurà de fer cap quarantena, com sí que va haver de fer al desembre, arran del positiu del president francès, Emmanuel Macron.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Aeroports
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut