Europa podrà bloquejar l'exportació de vacunes per assegurar-se les dosis acordades

La Unió Europea temia que AstraZeneca estigués entregant al Regne Unit dosis que corresponien als 27 països de la UE

Redacció/AgènciesActualitzat

Després de la polèmica pels retards amb les vacunes d'AstraZeneca, la Comissió Europea ha impulsat un mecanisme que permet controlar i bloquejar l'exportació de vacunes contra la Covid-19.

La Comissió Europea amenaçava de bloquejar les exportacions de vacunes fora de la Unió Europea si les farmacèutiques no complien amb l'entrega de les quantitats acordades.

Finalment, ha decidit aplicar un mecanisme que permetria impedir que les farmacèutiques venguin a tercers països dosis produïdes dins la UE si les companyies no són capaces de complir amb el repartiment pactat als estats membres.

Les farmacèutiques hauran de demanar autorització per poder exportar les dosis des de països comunitaris. Les companyies hauran de comunicar a les autoritats duaneres quantes dosis volen exportar i a quins països.

Seran aquestes autoritats les que donaran llum verda o no a l'exportació després de consultar-ho amb la Comissió Europea. El control de les exportacions, que s'ha aprovat aquest divendres, s'aplicarà des de dissabte i durarà com a mínim fins a finals de març.

Brussel·les temia que AstraZeneca estigués entregant al Regne Unit dosis que corresponien als 27 països de la UE, i volia controlar quantes vacunes es produeixen i a quins països s'acaben destinant. La UE va finançar per avançat el desenvolupament de les vacunes amb un total de 2.900 milions d'euros.

Vacuna d'AstraZeneca (Reuters)

Segons l'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, la mesura vol "protegir els contractes" de compra anticipada de vacunes signats amb les farmacèutiques, així com "garantir que estan disponibles les vacunes que hi ha als contractes".

Per la seva banda, el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha dit que "no és un Europa primer", sinó que volen un plantejament "just".

"És just i contribueix a la transparència. No aportar aquesta informació pot portar al rebuig de l'autorització", apunten fonts comunitàries

A més, s'hauran d'aportar dades sobre les exportacions que s'han fet des del 29 d'octubre, amb la qual cosa es podrà veure quina ha estat la tendència d'exportació.

Es tracta d'una mesura que s'ha adoptat per urgència arran de la polèmica amb AstraZeneca, tot i que la UE insisteix que no és una "prohibició a les exportacions".

S'exclouen d'aquest mecanisme les exportacions a alguns països com Andorra, els Balcans, Suïssa o els països del nord d'Àfrica.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaVacunesCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut