Logos de Facebook i de Meta sobre un teclat (Reuters/Dado Ruvic)
Logos de Facebook i de Meta sobre un teclat (Reuters/Dado Ruvic)

Europa permetrà transferir dades d'usuaris a empreses dels Estats Units com Meta

La justícia europea va anul·lar fa dos anys l'anterior marc legal i el nou acord polític anunciat a Brussel·les afecta xarxes com Facebook o Instagram i empreses tecnològiques com Amazon

Amazon o Meta (l'empresa matriu de Facebook, Instagram i WhatsApp) podran seguir gestionant dades dels usuaris europeus en servidors fora d'Europa, segons l'acord anunciat aquest divendres a Brussel·les.

Els Estats Units i la Unió Europea negociaven un pacte des de fa dos anys i Mark Zuckerberg va arribar a amenaçar de tancar Facebook i Instagram a Europa si no podia transferir dades dels usuaris europeus a la seu de Meta als Estats Units.

El 2020, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va anul·lar l'acord anterior per considerar que Washington no garantia la privacitat de les dades dels ciutadans europeus, que es tradueixen en negoci per a les empreses.

La justícia europea va anul ·lar el protocol conegut com a "escut de privacitat" arran de la denúncia de l'advocat austríac Max Schrems contra Facebook (ara Meta), al·legant que les lleis dels Estats Units no oferien la mateixa protecció que el Reglament General de Protecció de Dades de la Unió Europea.
 

Anunci polític

Ara, aprofitant la visita de Joe Biden a Brussel·les, el president dels Estats Units i la presidenta de la Comissió Europea han anunciat que es podran transferir dades transatlàntiques, gràcies a aquest "acord sense precedents", en paraules de Biden.

Ursula Von der Leyen s'ha mostrat satisfeta del nou marc, que permetrà "fluxos de dades previsibles i fiables, equilibrant la seguretat, el dret a la privadesa i la protecció de dades".

 

6.450 bilions d'euros

Segons Biden, que la Unió Europea torni a permetre la transferència de dades personals entre les empreses dels dos costats de l'Atlàntic tindrà un impacte de 7.100 bilions de dòlars, uns 6.450 bilions d'euros. És una mostra de suport clara a les tecnològiques dels Estats Units.

Els detalls del pacte no es coneixen. De fet, tot i que l'anterior marc legal estava anul·lat, Meta i altres tecnològiques han continuat enviant dades personals, emparant-se en clàusules dels contractes, però es creava inseguretat jurídica.

Meta té oberta una investigació de la Comissió de Protecció de Dades d'Irlanda (IDPC) que ja va avisar l'agost del 2020 que estava incomplint el Reglament General de Protecció de Dades (GDPR) de la Unió Europea.

En una primera reacció, l'advocat Max Schrems ha recordat que la justícia europea ja ha tombat dos acords anteriors i creu que aquesta vegada passarà el mateix.

En el nou marc de cooperació entre els Estats Units i Europa, Biden i Von der Leyen ho han anunciat a la mateixa compareixença en què han informat que els Estats Units augmentaran l'enviament de gas natural liquat a Europa, per reduir-ne la dependència del gas rus.

El president nord-americà ha comparat l'acord amb la fi de la disputa entre Boeing i Airbus i amb l'eliminació de les tarifes sobre el metall i l'acer.

ARXIVAT A:
InternetFacebookInstagramProtecció de dadesTecnologia
Anar al contingut