Europa enlaira l'Ariane 6, el coet amb què recupera la seva autonomia a l'espai
Després de dependre de Rússia o de la companyia privada nord-americana SpaceX, s'ha posat en funcionament un aparell clau per garantir les comunicacions, la banca o el comerç
El nou coet de l'Agència Espacial Europea, l'Ariane 6, s'ha enlairat aquest dimarts al vespre des de la base de llançament de Kourou, a la Guaiana Francesa.
Ho ha fet des d'una posició estratègica prop de l'equador i amb absoluta puntualitat, sense incidències, tal com estava previst.
5,4,3,2,1 allumage Vulcain! ?
European Space Agency (@esa) July 9, 2024
Relive the moment the first Ariane 6 launched from @EuropeSpacePort, French Guiana ?
?Turn the sound all the way UP ?? #GoAriane! pic.twitter.com/WYRpPLGtnn
L'objectiu del coet és que l'Agència Espacial Europea recuperi l'autonomia espacial, ja que ara mateix depèn d'altres agències per poder fer missions especials.
Un coet crucial per garantir el dia a dia
Fins ara, l'Agència Espacial Europea havia confiat en els coets russos, però amb els atacs a Ucraïna, Moscou n'ha limitat la disponibilitat.
Per això, va haver de recórrer a la companyia privada nord-americans SpaceX, d'Elon Musk, que també s'ha convertit en un referent espacial i a qui ara podrà començar a fer la competència.
El llançament europeu és clau en un context en què molts àmbits quotidians depenen de l'espai: les comunicacions, la banca, el comerç, la ciència o la vigilància mediambiental en són exemples.
"Farà història"
El director general de l'Agència Espacial Europea, Josef Aschbacher, ha assegurat que el nou coet "farà història".
Estar-hi a prop és "indescriptible. Sento un ampli ventall d'emocions mentre ens preparem per a deixar empremta en la història d'Europa, per al futur d'Europa, per a generacions d'europeus", ha dit en un missatge a X amb una fotografia al costat de l'aparell:
Ariane 6 will power Europe into space. Ariane 6 will make history.
Josef Aschbacher (@AschbacherJosef) July 9, 2024
Standing next to the massive #Ariane6 is indescribable. I feel a wide-range of emotions as we get ready to make an impact on European history, for Europe's future, for generations of Europeans. This is just the pic.twitter.com/4B9uB84X55
"Aquest és només el primer pas, encara ens queda molta feina per fer" però "estem molt centrats a canviar el futur de l'ecosistema de transport espacial europeu", conclou el missatge.
Un nanosatèl·lit català a bord
El coet porta sis nanosatèl·lits, entre ells un que està dissenyat i guiat per la Universitat Politècnica de Catalunya. Es tracta del 3Cat-4, que entre altres funcions mesurarà diversos fenòmens meteorològics i climàtics des de l'espai.
Desenvolupat per estudiants, el nanosatèl·lit està centrat en l'observació de la Terra i també servirà per a localitzar i monitorar vaixells i evitar accidents.
Alguns estudiants de l'equip presenciaran el llançament des de la Guaiana Francesa.
És el cinquè nanosatèl·lit creat pel NanoSat Lab, un laboratori de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Deu anys de desenvolupament
La decisió d'enlairar l'Ariane 6 es va adoptar el 2014 i ha arribat amb quatre anys de retard per la pandèmia i la guerra d'Ucraïna, entre altres raons.
L'enginyer aeronàutic Matías Fernández Valbuena, de l'Agència Espacial Europea, coneix el projecte des dels seus inicis. Ara, deu anys després, "tenim un bon coet", afirma.
En el desenvolupament hi han participat 13 països, entre els quals Espanya, amb una contribució del 4,7% al programa i més de 600 empreses.
Segons Fernández Valbuena, al nou coet hi ha prevalgut la modularitat i la versatilitat, "les dues característiques principals de millora" respecte al seu predecessor, l'Ariane 5, que l'Agència va retirar de servei fa ara just un any, després de 117 llançaments.
A més, l'expert indica que el nou coet s'ha concebut amb l'objectiu de reduir els costos en un 40%.
- ARXIVAT A:
- CiènciaTecnologia