Brussel·les

Europa enceta una setmana plena de reunions crucials per solucionar la crisi del deute i salvar l'euro

La Unió Europea encara una setmana decisiva per a l'euro. Amb la vista posada a la cimera de caps d'estat i de govern de la Unió Europea de divendres, l'agenda de tota la setmana està farcida de reunions i compareixences estratègiques i imprescindibles per trobar el pla per sortir de la crisi del deute i salvar la moneda conjunta. Avui, per començar la cancellera alemanya i el president francès tornen a reunir-se per mirar de concretar quin tipus d'unió fiscal proposen per a Europa. Precisament la fórmula per salvar l'euro es coneix amb el sobrenom de "Merkozy" i es tracta d'un pla per crear una nova unió fiscal que eviti l'esfondrament de la moneda comuna.

RedaccióActualitzat
Angela Merkel i Nicolas Sarkozy es reuneixen per acordar les línies d'una unió fiscal. El president francès va presentar aquesta setmana amb tota solemnitat la seva proposta de refundar Europa. Just l'endemà, des de Berlín, Angela Merkel avalava aquesta tesi però la sintonia entre els dos líders encara no és total.

Sarkozy busca aliats per poder convèncer Alemanya que els eurobons serien una bona sortida i que el Banc Central Europeu actuï sense restriccions per allunyar els especuladors de l'atac al deute d'alguns països. Sembla que hauria pogut establir contactes amb l'entorn de Mariano Rajoy per sumar-lo a la batalla.

Dimecres està previst que Grècia aprovi els seus pressupostos, que preveuen una important rebaixa del deute públic.

Dimecres i dijous, Mariano Rajoy coincidirà per primer cop amb Merkel i Sarkozy a la reunió del Partit Popular Europeu, que li demanen que anunciï ja el seu programa d'ajust i la reforma laboral prevista per rebaixar l'atur. Fins ara, en la seva única compareixença pública des que va guanyar les eleccions, Rajoy només ha advertit que "el que espera a Espanya és molt difícil".

Dijous caldrà estar atents a si el Banc Central Europeu fa una nova rebaixa de tipus fins a l'1% abans de finals d'any i si anuncia una compra massiva de deute.

Amb aquest anunci, començarà, dijous a la nit i fins divendres, la decisiva cimera europea, que se celebrarà a Brussel·les. De moment, el primer punt del guió, l'aprovació del pla d'ajust italià de 24.000 milions d'euros, ja s'ha complert aquest diumenge.

Anar al contingut