Mariano Rajoy somriu en la foto de família de la Cimera 5+5
Rajoy mira de fer un front del sud per suavitzar les condicions de Brussel·les.
La Valletta

Europa descarta un rescat imminent d'Espanya mentre Rajoy mira de suavitzar-ne les condicions

La Unió Europea descarta un rescat imminent d'Espanya. La relaxació dels mercats i les dificultats parlamentàries d'Angela Merkel donen un respir a Rajoy, que busca fer front comú amb França i Itàlia per suavitzar les condicions de Brussel·les.

RedaccióActualitzat
El rescat d'Espanya pot esperar. La relaxació dels mercats i les dificultats parlamentàries d'Angela Merkel donen un respir al president espanyol, Mariano Rajoy, i permeten posposar una decisió que semblava imminent. Ara, Madrid busca fer front comú amb França i Itàlia per suavitzar les condicions de Brussel·les.

Fonts pròximes a les negociacions han explicat a Catalunya Ràdio que la relaxació dels mercats amb la prima de risc és un bon senyal que allunya l'opció d'un nou paquet d'ajudes, almenys de forma urgent.

Les reticències d'Alemanya també hi ajuden. La intenció de la cancellera alemanya Angela Merkel és agrupar totes les peticions de rescat de països europeus amb problemes en un sol paquet, per haver de passar una sola vegada pel tràmit de l'aprovació al Parlament del seu país. És un tràmit que es preveu complicat i que dóna més temps a l'estat espanyol.

Espanya tampoc té pressa. El Ministeri d'Economia espanyol reconeix que la situació actual és "còmoda" i es mostra satisfet de les últimes subhastes de deute.

Suavitzar les condicions

Mariano Rajoy intenta aprofitar aquest impàs per fer un front comú amb Itàlia i França i relaxar les condicions que pot imposar Brussel·les per a aquest rescat.

Rajoy ha començat la feina en la Cimera 5+5, entre els països del sud d'Europa i els del nord de l'Àfrica a Malta. Allà ha intentat articular un altre cop el front del sud, pensant en la cimera europea dels dies 18 i 19 d'octubre.

El cap de l'executiu espanyol vol que es compleixin els acords del Consell Europeu del juny, i que al gener entri en vigor la unió bancària. Així el fons de rescat europeu podria injectar diners directament als bancs espanyols i el rescat del sistema financer deixaria de computar com a deute públic. Amb menys càrregues, potser els mercats deixarien d'exigir a Espanya un rescat complet, que Rajoy pensa ajornar tant com pugui.
Anar al contingut