Brussel·les

Europa crida a la calma, però defensa que França ha de respectar la lliure circulació

L'expulsió de gitanos, la majoria romanesos, de França continua portant cua. De fet, la polèmica ha enrarit l'ambient de la cimera del Consell Europeu que es fa a Brussel·les, malgrat que el tema no es troba a l'ordre del dia. El president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, ha donat suport a la CE en l'exigència que el govern francès respecti la llei de lliure circulació, i ha fet una crida a la calma i a evitar "declaracions inflamatòries". La presidència belga, per la seva banda, s'ha pronunciat en uns termes similars. Algunes fonts apunten que el president permanent del Consell Europeu, Herman van Rompuy, podria deixar via lliure perquè es debati aquesta qüestió durant el dinar, moment en què Sarkozy podria explicar la seva política a la resta de líders europeus.

Actualitzat
La picabaralla diplomàtica per les expulsions de gitanos a França és present a la cimera de caps d'estat i de govern de la Unió Europea que es fa a Brussel·les. Les crítiques al to que va fer servir la comissària de Justícia per referir-se a la qüestió han obligat la mateixa Viviane Reding a demanar disculpes.

Reding ha lamentat la interpretació de les seves paraules, i en declaracions a France Presse ha assegurat que no va voler establir un paral·lelisme entre la Segona Guerra Mundial i l'actuació d'ara del govern francès. París ha pres nota de la rectificació i de les excuses.

El primer ministre francès, François Fillon, ha assegurat: "He pres nota de la disculpa que la senyora Reding ha fet per les seves posicions escandaloses sobre la política portada a terme a França. França respecta estrictament les directives europees i la legislació nacional sobre el desmantellament de campaments il·legals. Els europeus, junts, i nosaltres estem disposats a participar en la qüestió de la integració dels gitanos."

Tot i això, el president Nicolas Sarkozy s'ha compromès a no treure el tema en la trobada. Hores abans, però, Sarkozy havia suggerit que Luxemburg, país d'origen de la comissària, acollís els gitanos, i el primer ministre francès, François Fillon, també s'havia afegit a l'espiral de declaracions.

Per calmar els ànims, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, va matisar les declaracions de Reding, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, van retreure a la comissària el to emprat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut