Part de les instal·lacions de la farmacèutica Hipra d'Amer, on es desenvolupa la vacuna contra la covid-19
Part de les instal·lacions de la farmacèutica Hipra d'Amer, on es desenvolupa la vacuna contra la covid-19
Amer

Europa firma un acord amb la catalana Hipra per subministrar 250 milions de vacunes de la covid

La Comissió Europea ha anunciat l'acord per comprar les dosis de la vacuna fabricada a Amer, la Selva, pendent de l'aval de l'Agència Europea de Medicaments

RedaccióActualitzat

La farmacèutica amb seu a Amer, Hipra, subministrarà vacunes contra la covid a Europa. Brussel·les inclou la vacuna de la farmacèutica catalana en el marc de les dosis de reforç per a la tardor.

La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts la signatura d'un contracte amb la companyia per subministrar fins a 250 milions de dosis de la seva vacuna contra la covid-19.

L'adquisició de vacunes es fa de forma conjunta a escala europea. Així es posa ràpidament la vacuna a disposició dels països participants. En aquest cas, hi tenen opció 14 estats.

La vacuna d'Hipra està encara pendent l'aval de l'Agència Europea de Medicaments (EMA per les sigles en anglès). L'organisme està revisant el fàrmac per autoritzar-ne la comercialització. S'esperava que tinguès llum verda a principis d'estiu, però l'aprovació s'ha allargat ara que ha disminuït l'emergència en la lluita contra la pandèmia.

L'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, ha apuntat que el fàrmac de la farmacèutica catalana complementarà la cartera de vacunes per garantir "la màxima preparació" de cara a la tardor i l'hivern.

Ara per ara, la carta europea de vacunes per a la covid inclou els medicaments d'AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, Moderna, Novavax i Valneva.


De les vacunes animals a la covid

Hipra fa més de 50 anys que es dedica al desenvolupament de vacunes animals. Amb l'esclat de la pandèmia, la multinacional catalana va redirigir l'activitat cap a l'assistència d'hospitals i van considerar que havien de posar el seu coneixement al servei de la investigació de la covid.

La vacuna que ha desenvolupat és de "proteïna recombinant". Conté fragments sintètics (artificials) de la proteïna del virus (una de la variant alfa i una altra de la beta), amb excipients que ajuden a dirigir la resposta immunològica de la persona vacunada. 

Des d'Hipra remarquen que la tecnologia que fa servir la vacuna és àmpliament utilitzada en biotecnologia i n'hi ha molta experiència amb vacunes tan utilitzades com les de la grip, l'hepatitis A o el papil·loma.  

Planta d'Hipra a Amer
Planta d'Hipra a Amer(EFE)

Un dels avantatges és que es pot adaptar a les variants, segons la farmacèutica.

Des d'Hipra afirmen que els costos de produir una vacuna de "proteïna recombinant" són més baixos que els d'una ARNm, com són Pfizer o Moderna.

L'injectable d'Hipra es conserva entre 2 i 8 °C, fet que en facilita la logística i la distribució. 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut