El manteniment del Valle de los Caídos ha costat prop de 2 milions d'euros a l'Estat entre el 2012 i el 2017
El manteniment del Valle de los Caídos ha costat prop de 2 milions d'euros a l'Estat entre el 2012 i el 2017
Madrid

Eurodiputats qualifiquen el Valle de los Caídos "d'insult a les víctimes"

Consideren "inexplicable" la situació "d'impunitat" que, segons ells, es dona a Espanya respecte als crims del franquisme

RedaccióActualitzat

El grup de memòria històrica del Parlament Europeu ha visitat aquest divendres el Valle de los caídos i ha anunciat que està treballant en un informe per denunciar davant les institucions europees la "inexplicable" situació "d'impunitat" que, segons ells, es dona a Espanya respecte als crims del franquisme, com demostra "l'insult" que suposa que el dictador Francisco Franco continuï tenint un mausoleu.

Aquest grup també posarà en marxa una iniciativa per demanar al Parlament Europeu que expliqui per què en altres països com Xipre hi ha programes sufragats per fons europeus destinats a recuperar persones desaparegudes, mentre que "no és possible fer el mateix a l'estat espanyol" amb les víctimes del franquisme.

Ho han denunciat en roda de premsa al Congrés la delegació d'eurodiputats que ha participat en la visita. Hi han anat Miguel Urbán, de Podem, Izaskun Bilbao, del PNV; Javier Couso, d'IU, i Ana Miranda, del BNG; l'alemany Martin Schirdewan, de Die Linke; el grec Stelios Kouloglou, de Syriza; la portuguesa Ana Gomes, del PS-S&D, i el també portuguès Antonio Marinho e Pinto, del Partit Democràtic Republicà.

 

Els europarlamentaris han explicat que un dels seus objectius és visibilitzar i denunciar l'excepció que suposa el cas espanyol respecte a altres països europeus en matèria de memòria històrica i per aquest motiu han visitat el Valle de los Caídos, on es troba la tomba de Franco.

L'eurodiputada portuguesa Ana Gomes, del PS-S&D ha quedat molt sorpresa pel fet que hi hagi tantes famílies que vulguin donar sepultura als seus familiars i no puguin perquè els seus cossos no s'han recuperat.

"És un insult mantenir això així i que no se sàpiga fora d'Espanya, ni tan sols a Portugal. És un veritable problema de democràcia a Europa."

Per la seva banda, l'eurodiputat alemany de Die Linke Martin Schirdewan ha comparat aquesta situació amb el que va passar a Alemanya després de la derrota del nazisme:

"Els responsables van ser portats a judici i es va prohibir qualsevol símbol que recordés el fascisme. A partir d'aquí vam poder construir una nova democràcia basada en els drets humans."

 

 

Noticia relacionada: Rajoy s'ha gastat 1,8 milions en obres del Valle de los Caídos els últims 5 anys

 

Retrets al PSOE

Aquest dimecres el partit liderat per Pedro Sánchez va enviar una delegació amb tres membres de l'executiva socialista al mausoleu per reivindicar que sigui un centre nacional de memòria.

Podem i PNV retreuen al PSOE aquesta visita i lamenten que no es sumessin a la visita de divendres, a la qual estaven convidats. Asseguren que "aquesta contraprogramació no beneficia ningú".


 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut