Diversos eurodiputats marxen del debat sobre la immersió lingüística al Parlament Europeu

PP i Ciutadans han convidat quatre experts al debat, entre els quals un diputat de Vox al Parlament, i això ha motivat que diputats de les famílies polítiques d'Esquerra, Junts, els Verds i Socialistes abandonessin l'acte en contra del que consideren una manipulació del comitè

RedaccióActualitzat

Polèmica al Parlament Europeu en ple debat sobre el model d'immersió lingüística a Catalunya.

Eurodiputats d'Esquerra i Junts i també dels Verds i Socialistes s'han aixecat i han marxat de l'acte en protesta contra el que consideren una manipulació partidista de la comissió presidida per la popular Dolors Montserrat.

Aquest dimarts s'ha debatut el model lingüístic a les escoles catalanes en una sessió convocada pel comitè de Peticions de l'Eurocambra. Hi participaven quatre experts, convocats pel PP, que presidia la comissió, i Ciutadans.

Un d'ells és diputat de Vox al Parlament de Catalunya i, bàsicament, han reclamat aplicar "un 155 educatiu" a Catalunya i que es deixi de "perseguir" els alumnes castellanoparlants..

La presidenta de l'Assemblea per una Escola Bilingüe, Ana Losada, manté intacta la denúncia contra el model d'immersió i l'ha tornat a portar al Parlament Europeu:

"Creiem que és el camí per aconseguir posar fi a un sistema educatiu que exclou l'espanyol com a llengua vehicular."

Fa cinc anys que Losada va iniciar la causa. Tot i que la Comissió Europea ha demanat que s'arxivi perquè Brussel·les no hi té competència, aquest dimarts s'ha fet una audiència pública al Parlament Europeu.

L'acte l'ha promogut Dolors Montserrat, presidenta del Comitè de Peticions. Ha afirmat que havia fet "propostes per assegurar que hi hagués un equilibri polític".

Els diputats de les famílies polítiques d'Esquerra, Junts, els Verds i Socialistes no ho han vist així i han abandonat l'acte per denunciar el que consideren que és una manipulació del comitè.

Des del govern, també consideren que la comissió "està sent manipulada amb finalitats partidistes" i lamenten que la discussió no respon a arguments "ni pedagògics ni lingüístics".

El perfil dels quatre experts ha rebut moltes crítiques per part de la Plataforma per la Llengua. Els considera marcadament oposats al model d'escola en català.

Una delegació del grup de Ciutadans al Parlament de Catalunya ha viatjat expressament a l'Eurocambra per assistir a l'audiència sobre la immersió i per denunciar, diuen, la persistent vulneració de drets dels alumnes a Catalunya.

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuCatalà Immersió lingüística
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut