Les dues últimes setmanes de març els arbres començaran a alliberar pol·len en quantitats notables
Les dues últimes setmanes de març els arbres començaran a alliberar pol·len en quantitats notables (iStock)

Ets al·lèrgic? T'espera una arrencada de primavera amb alts nivells de pol·len

L'hivern ha donat una treva a les persones al·lèrgiques, però els arbres han acumulat grans quantitats de pol·len que alliberaran amb força aquesta primavera, amb pics de concentració molt elevada

Actualitzat

Es preveu que la primavera impacti amb força entre els al·lèrgics. Els que ja estan diagnosticats i ja disposen de pautes mèdiques, i, alhora, altres persones que no n'han patit mai que, a causa de l'elevada concentració de pol·len en algunes zones del país, també podrien desenvolupar al·lèrgies.   

La Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l'ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB (BABVE) ofereix la previsió dels nivells de pòl·lens al·lergògens per a l'estació en què entrarem dilluns, 20 de març, a les 16.33.

Com a novetat, aquesta temporada es posarà en marxa la primera fase d'un nou sistema basat en la intel·ligència artificial que ofereix lectures dels nivells de pol·len en temps real. Ho farà possible un conveni de col·laboració entre la XAC i Qualitas 4 Health i Swisens.

 

Alerta per concentracions elevades i sobtades de pol·len

Les persones al·lèrgiques als pòl·lens hivernals d'arbres com el xiprer, el freixe i el vern avellaner, principalment, no han manifestat grans símptomes aquest any. Les pol·linitzacions hivernals han sigut molt minses, i han presentat mínims històrics des del 1994.

Amb el fred hivernal, les plantes no han començat a alliberar quantitats destacades de pol·len fins a principis de març. Aquest retard, potenciat pel recent episodi de baixes temperatures, fa que ara els arbres, els xiprers especialment, hagin acumulat grans quantitats de pol·len que podrien alliberar de manera sobtada amb pics de concentració molt elevada. 

Les dues últimes setmanes de març començaran a alliberar-se en quantitats notables. La pol·linització del xiprer s'estendrà fins ben entrat l'abril. Així:

Les pol·linitzacions primaverals (pollancre, plàtan, pi, parietària, salze, auró, moreres, gramínies i més endavant les de bedoll, blets, plantatge i olivera) seguiran la tendència de començar amb un cert retard, però amb força, i podrien tenir una durada més curta de l'habitual.

Les prediccions es podrien modificar en cas de pluges intenses que revertissin l'episodi de sequera que ja ha portat a prendre mesures excepcionals a les conques internes catalanes, si les temperatures no fossin tan elevades com es preveu o si hi hagués episodis de vent molt fort.

Podeu consultar els nivells dels principals pòl·lens i espores als principals punts de captació de la XAC en aquest enllaç.  Al web també es publica setmanalment un butlletí amb les prediccions dels nivells de pòl·lens i espores al·lergògens que s'esperen per als pròxims dies, així com gràfiques que en mostren la dinàmica al llarg de l'any.


Quins pòl·lens al·lergògens seran més abundants aquesta primavera?

Segons la XAC, a l'atmosfera de Catalunya, els pòl·lens al·lergògens amb una concentració més alta són:

Els graus de concentració dels tipus de pol·len són diferents segons els punts geogràfics i el clima als diferents indrets del país. Les espores del fong alternària, malgrat la seva significació en al·lèrgia, no es troben entre les més abundants a l'aire (entre l'1% i el 2% del total d'espores).

 

Tendències d'aquesta primavera

Des de l'any 1994, la XAC analitza les tendències creixents o decreixents dels set principals tipus de pol·len i espora de fong en 9 municipis. Considerant com a bones les tendències decreixents i com a dolentes les creixents:

  • Decreixen els tipus de pòl·lens a Manresa, Bellaterra, Tarragona, Girona, Vielha, Barcelona, Planes de Son, Tortosa i Lleida.
  • Els pòl·lens de xiprer, plàtan i olivera tendeixen a incrementar-se, sobretot el plàtan i l'olivera.
  • Els pòl·lens d'herbes (parietària, gramínies, blets i artemísia) presenten tendències majoritàriament decreixents. El pol·len de blets és el que experimenta més tendències creixents, seguit de parietària, gramínies i artemísia.
  • El fong alternària presenta tendències majoritàriament creixents, amb uns resultats similars als dels arbres.

 

Atenció especial a l'al·lèrgia respiratòria 

L'asma i la rinitis al·lèrgica, en infants i adults, són malalties cròniques de les vies respiratòries, que a la primavera compliquen la salut tant d'al·lèrgics coneguts com dels qui inicien símptomes compatibles d'al·lèrgia, com apunta Lorena Soto, especialista en al·lergologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Com es diferencia una al·lèrgia de la Covid-19?
Cal fer un diagnòstic precoç de les al·lèrgies per fer-ne un seguiment mèdic especialitzat (Pexels)

Per a la detecció i seguiment de les persones amb al·lèrgies, és imprescindible que del CAP ajudi a identificar els casos i els derivi a l'especialista perquè en faci un diagnòstic acurat i un tractament personalitzat a tots els nivells.

De cara a la prevenció, la Dra. Soto destaca la necessitat de fer-ne una detecció precoç, ja que estan relacionades amb altres malalties al·lèrgiques associades a la mateixa persona, com la dermatitis atòpica i l'al·lèrgia de tipus alimentari.


2,5 milions d'al·lèrgics a Catalunya

En els últims anys, a Catalunya, ha augmentat la prevalença de l'al·lèrgia respiratòria, associada, especialment, als canvis climatològics i la contaminació.

A Catalunya hi ha 2,5 milions de persones que pateixen alguna malaltia al·lèrgica. Es preveu que la xifra es dupliqui l'any 2050. Les condicions meteorològiques anòmales han fet augmentar els casos i les complicacions dels al·lèrgics respiratoris. 

N'és una mostra l'increment de consultes als serveis d'urgències de l'atenció primària i hospitalària, que comporta, en conseqüència, un augment de derivacions als serveis d'al·lergologia, que engreixen les llistes d'espera.

La Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica estima que el 25% de la població pateix rinitis i/o conjuntivitis al·lèrgica i fins a un 12% asma al·lèrgica, afeccions que tenen un impacte important sobre els costos sanitaris, socials i familiars.

Les sensibilitzacions a pòl·lens més prevalents en els pacients al·lèrgics catalans són:

Les persones sensibles a l'espora de fong alternària són un 17%. D'altra banda, segons múltiples estudis, la prevalença al·lèrgica és més gran a les ciutats i punts del territori amb alts nivells de pol·lució.

La contaminació té un efecte directe en l'al·lèrgia respiratòria, no només pel dany que provoquen les partícules tòxiques sobre les vies respiratòries, sinó perquè el pol·len altera la seva estructura com a mecanisme de defensa davant la pol·lució, fet que pot agreujar els símptomes i les crisis respiratòries.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut