País Basc

ETA anuncia que atura definitivament l'activitat armada

ETA atura definitivament la seva activitat armada. Aquest és l'anunci fet públic a les 19.00 del 20 d'octubre del 2011 a través d'un vídeo publicat a la pàgina web del diari "Gara". La banda armada accepta les condicions de la conferència de pau celebrada a Sant Sebastià dilluns passat, que l'emplaçava a aturar la violència i obrir un diàleg amb Madrid i París. És un comunicat transcendent que va més enllà que cap altre.

RedaccióActualitzat
Acaba una història de mig segle vessant sang, 829 víctimes mortals i cicatrius inesborrables. Aquest dijous ETA ha anunciat a través del diari Gara que abandona definitivament l'activitat armada. Era un anunci esperat, desitjat, i no per això menys emocionant, per transcendent.

En les últimes hores havia pres molta força la possibilitat real de l'anunci, sobretot després de la conferència per la pau que dilluns es va celebrar a Sant Sebastià. En aquella cimera es van posar sobre la taula un seguit de recomancions per assolir la pau que passaven, en primer lloc, perquè ETA anunciés l'aturada definitiva de la violència. Les recomanacions de la conferència les subscrivia l'endemà l'esquerra abertzale, i dos dies després, ho ha fet la mateixa organització terrorista. I el que és significatiu, ho ha fet sense posar condicions.

Ho ha fet en una posada en escena habitual en els últims comunicats. Tres encaputxats -que ja haurien identificat com David Pla, Izaskun Lesaka i Iratxe Sorzabal- asseguts en una taula, davant l'anagrama d'ETA i la ikurriña, la bandera de Navarra i l'Arrano Beltza (una insígnia tradicional de l'esquerra abertzale). El del mig ha llegit el comunicat i els que el flanquejaven han aixecat el puny en acabar per entonar un "Gora Euskal Herria Askatu!".

Abans d'aquest últim crit, el comunicat començava reconeixent la gran transcendència de la conferència internacional per la pau i el fet que aportés els ingredients necessaris per a una solució integral del conflicte. ETA recull el guant d'aquella declaració i admet sense embuts que s'obre un nou cicle polític i mostra la seva predisposició a participar-hi, començant per emplaçar els governs d'Espanya i França a obrir un procés de diàleg per resoldre les conseqüències del conflicte.

ETA també té un record pels seus "companys i companyes" que la lluita s'ha endut per sempre i també per aquells que són a la presó. ETA, finalment, fa una crida a la societat basca perquè s'impliqui en el procés de "solucions fins a construir un escenari de pau i llibertat".
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut