Bilbao

ETA acusa Espanya i França de mantenir "una estratègia per paralitzar i obstaculitzar" el procés de pau

L'organització terrorista ha emès un comunicat en què reafirma el cessament de l'activitat armada i critica els governs espanyol i francès. Asseguren que estan multiplicant els "esforços per obrir vies de diàleg"; un diàleg que, afegeixen, els dos estats "rebutgen".

RedaccióActualitzat
L'organització terrorista ETA ha emès un comunicat en què reafirma el cessament de l'activitat armada i critica els governs espanyol i francès pel que consideren "una estratègia per paralitzar i obstaculitzar" el diàleg. En el text, que fa balanç dels prop de nou mesos de l'anunci del cessament de la violència, ETA afirma que està multiplicant els "esforços per obrir vies de diàleg", que estreny les relacions amb els agents internacionals i que enllesteix la delegació interna que hauria de negociar la pau.

En canvi, consideren que els governs espanyol i francès no fan més que posar pals a les rodes del procés de pau, ja que "rebutgen" el diàleg. "L'opció de la solució té també enemics" asseguren en el comunicat, que publiquen els webs dels diaris "Gara" i "Berria". "Els governs espanyol i francès no han donat cap resposta positiva. Al contrari, a més de rebutjar el diàleg, han mantingut l'estratègia de paralitzar i obstaculitzar el procés", sentencien.

En aquest sentit, la banda adverteix que les actuacions policials són "incompatibles amb qualsevol tipus de procés de solució", ja que estan provocant situacions d'alt risc, entre altres motius, perquè li impedeixen reunir els seus arsenals en condicions segures i estables.

ETA, que manté que continua existint una oportunitat històrica per resoldre el conflicte basc, també carrega contra el PSOE, a qui acusa, "tret d'alguna excepció", de voler "desvirtuar les claus de les solucions", i contra el PNB, en considerar que s'alinea amb el govern espanyol i ataca de manera "incisiva" l'esquerra abertzale.

El pla de reinserció de presos amb delictes de terrorisme que impulsa el govern de Rajoy també és objecte de crítiques de la banda. Segons ETA, "pretén legitimar la situació d'excepció que pateixen els presos i només busca bloquejar qualsevol opció d'avenç".

Interior: "L'únic comunicat que esperem és el de la seva dissolució incondicional"


Després de manifestar que "el govern no comenta els comunicats d'una organització terrorista", el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha dit que l'únic comunicat d'ETA que espera i exigeix el govern espanyol és el de la seva "dissolució incondicional". A més ha reiterat que si l'organització terrorista "sap perfectament que si ha anunciat el cessament definitiu de l'activitat és perquè ha estat derrotada policialment per l'Estat". A més, ha insistir que ETA es dissoldrà tant si com no.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut