Et toca revisar la hipoteca? L'euríbor torna a pujar i les quotes seran més cares

L'euríbor tanca per segon mes seguit en positiu després d'anys per sota de zero i farà que les hipoteques que es revisin els pròxims dies paguin gairebé 700 euros més l'any de mitjana

RedaccióActualitzat

L'euríbor ha deixat definitivament enrere els números negatius i tanca el mes de maig al voltant del 0,28%. Però fa un any fregava el mig punt negatiu. A la pràctica, que hagi tornat a terreny positiu tan ràpid vol dir que a qui li toqui revisar la hipoteca, les quotes li sortiran més cares.

Posem d'exemple una hipoteca mitjana a Catalunya de 165.000 euros a tornar en 30 anys i amb un euríbor més un diferencial de 0,99. Fins ara pagava gairebé 500 euros al mes. Però amb la revisió del maig, s'encarirà 57 euros al mes o, el que és el mateix, 684 euros més cada any. Això afectarà totes les hipoteques variables.

 

Els últims temps la majoria d'hipoteques s'han firmat a tipus fix, aprofitant que els interessos eren negatius, i els hipotecats s'asseguraven pagar una quota fixa encara que l'euríbor s'enfilés. Volien evitar els maldecaps que es van viure amb els pics de l'euríbor la dècada del 2000, quan va arribar a superar el 5% en dues ocasions.

Ara s'acosta al 0,3% i ha sorprès la rapidesa amb què s'ha recuperat després de sis anys en negatiu.

 

Des de principis d'any, la guerra a Ucraïna i la intenció del Banc Central Europeu d'apujar els tipus d'interès a l'estiu han accelerat la recuperació de l'euríbor. I han desmuntat les previsions dels economistes i centres d'estudis.

Això ha fet reviure preocupacions a molts hipotecats, que ja temen el moment en què els toqui revisar la seva quota. Perquè el gran gruix d'hipoteques segueixen sent variables i un cop l'any es revisen amb l'euríbor del moment.

Ara suposaria un impacte d'uns 700 euros l'any a les butxaques dels clients. I per als bancs, serà l'ocasió de recuperar rendibilitat d'aquests préstecs i, per això, a les oficines ja s'està fent el tomb per potenciar l'oferta d'hipoteques variables i no les fixes.


Inflació de rècord a la zona euro

De fet, els tipus d'interès aniran a l'alça a tot el món com a reacció a una inflació pels núvols, en màxims de les últimes dècades. A la zona euro, l'IPC del maig va arribar al 8,1% de mitjana, segons les estimacions d'Eurostat. S'explica pel cost de l'energia i els aliments bàsics.

Són xifres que alimenten la possibilitat que el Banc Central Europeu comenci a apujar tipus d'interès aquest estiu, per mirar de frenar la circulació de diners i refredar els preus. Els Països Baixos, Grècia o els països bàltics ja superen el 10% d'inflació. A Espanya és del 8,7%.

ARXIVAT A:
HipotequesBanc Central Europeu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut