Lliçà d'Amunt

Estufes, butà i mantes per combatre el fred dels més vulnerables

Més de 50 famílies de Lliçà d'Amunt escalfen casa seva amb el programa Treva Hivernal de l'Ajuntament

Maria Fernández NogueraActualitzat

L'Ajuntament de Lliçà d'Amunt ja fa quatre anys que va posar en marxa el programa Treva Hivernal, a través del qual proporciona estufes, bombones de butà i mantes durant l'hivern a les famílies que no les poden pagar. En aquest temps, han doblat el nombre de famílies usuàries i ja n'hi ha més de 50.

En Santi Fernández, que viu amb els seus tres fills adolescents, era autònom i es va quedar sense feina. Ara té uns ingressos molt baixos i valora molt positivament el servei del consistori:

"Ja fa un parell d'anys que m'estan ajudant. Em vaig separar i tinc la custòdia dels nens. He tingut depressió i vaig perdre la feina. I la veritat és que aquesta ajuda va molt bé"

 

 

Els ingressos de l'Eva Maria Vega li van justos per cobrar el seu lloguer mensual, de 520 euros. Viu amb el seu fill de 14 anys i rep diverses ajudes de l'Ajuntament -entre les quals, alimentació- per poder arribar a final de mes.

Afirma que, des que té les estufes de l'Ajuntament a casa, li ha millorat la salut:

"Cobro molt poc i el poc que cobro és per pagar el lloguer. Abans tenia moltes bronquitis i, ara, gràcies a Déu, quan estic amb l'estufa, no m'ataca la bronquitis com abans"

 

Una de les estufes del programa Treva Hivernal de l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt
Una de les estufes del programa Treva Hivernal de l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt

 

L'Ajuntament vallesà va decidir posar en marxa el programa -que té un cost de 20.000 euros anuals- després de constatar que hi havia diverses famílies que no s'escalfaven a l'hivern per no gastar.

D'altres anaven a buscar llenya al bosc com a alternativa, tal com explica el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Fran Sánchez:

"Teníem veïns que ho estaven passant malament i que passaven fred a l'hivern. Des dels que anaven a buscar llenya al bosc per poder escalfar-se fins als que no tenien cap altra opció que venir a l'Ajuntament a demanar ajuda. A més, a Lliçà d'Amunt hi ha majoritàriament cases grans i costen molt d'escalfar."

Segons dades de l'Idescat, un 9% de la població de Catalunya no es pot permetre mantenir el seu habitatge a la temperatura adequada.

 

 

Iniciatives com la de l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt ajuden a pal·liar aquest problema, però les entitats especialitzades en pobresa energètica assenyalen les empreses subministradores, que tenen beneficis multimilionaris.

La portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, creu que les companyies s'haurien de responsabilitzar de la situació:

"S'ha de crear un mecanisme perquè l'empresa, que és qui està fent un negoci amb aquest dret fonamental, es faci càrrec de la part que les famílies no puguin pagar."

 

En Santi té uns ingressos molt baixos i valora molt positivament el servei de l'Ajuntament
Encendre els fogons suposa un gran esforç econòmic per a les famílies més vulnerables

 

A més, l'Aliança contra la Pobresa Energètica exigeix a les companyies que ofereixin als consumidors la tarifa regulada -que és més econòmica-, que apliquin els descomptes del bo social i informin els clients que poden rebaixar la factura amb la discriminació horària.

Asseguren que, si aquestes mesures s'apliquessin com cal, moltes famílies que ara es priven de mantenir la temperatura adequada a casa seva, podrien pagar les factures.

ARXIVAT A:
Pobresa energèticaPobresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut