Pèl·lets de plàsctic Wikimedia Commons Fliqr gentlemanrook
Els pèl·les són grànuls de plàstic que s'utilitzen com a matèria prima industrial (Wikimedia Commons/Fliqr/gentlemanrook)

Estudien si pèl·lets de plàstic de la petroquímica de Tarragona arriben a Mallorca

L'ONG Good Karma Project ha recollit mostres al mar des de Tarragona fins a les illes Balears, i ha detectat aquestes boletes de polipropilè d'ús indiustrial

Actualitzat

L'ONG Good Karma Project, que estudia l'impacte dels microplàstics al Mediterrani, analitza si els que es troben a les costes de Tarragona provenen de la petroquímica i si són els mateixos que han arribat a les platges de Mallorca i Menorca.

Durant deu dies el veler de l'ONG Good Karma Project ha recollit mostres al mar des de Tarragona fins a les illes Balears, on s'ha detectat la presència de microplàstics en forma de pèl·lets, boletes de plàstics de polipropilè o polietilè que s'utilitzen per fabricar objectes. Els microplàstics poden fer entre 5 mil·límetres i 1 micròmetre (1 mil·lèsima de mil·límetre). També es troben fibres de polièster.

Els ecologistes portaran els resultats de les anàlisis a la Comissió Europea perquè es dicti una normativa que reguli l'abocament d'aquests materials i faci un seguiment extern de les empreses responsables. Els microplàstics estan afectant la biodiversitat i poden arribar al consum dels humans a través de la cadena tròfica.

Els filtres han recollit mostres entre Tarragona i Mallorca (CCMA)

Amb aquest estudi volen analitzar fins on arriben els pèl·lets. L'entitat ecologista ja va denunciar en un informe que contaminen les platges de Tarragona, sobretot la de la Pineda, a Vila-seca. També n'han trobat al riu Francolí, molt a prop dels principals centres de producció d'aquests microplàstics. Però també lluny d'aquests punts, com a les platges de Mallorca i Menorca.

Les mostres s'analitzaran a la Universitat de Barcelona per comparar-les amb les que s'han trobat a prop de Tarragona i per saber si procedeixen del mateix lloc, i si l'origen pot ser la indústria petroquímica, com assenyala Jordi Oliva, fundador de Good Karma Projects.

"Hem pogut veure i revalidar la nostra hipòtesi que l'origen és el complex petroquímic de Tarragona, ja que en el radi de 30 milles hem pogut trobar pèl·lets navegant en superfície." 

Això també demostraria que els pèl·lets de polipropilè han travessat el mar fins a les Illes

La mateixa ONG va organitzar una recollida de pèl·lets i només en una platja, la de Cavalleria, ajudats per voluntaris, van recollir mig milió de boletes de plàstic.

la tripulació del veler de l'ONG Good Karma Projects recollint mostres (CCMA)

La presència de microplàstics a la costa de Tarragona també ha estat objecte d'estudi pels investigadors de TecnAtox (Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica) de la Universitat Rovira i Virgili. A l'estudi, publicat a la revista Science of the Total Environement, van determinar que l'acumulació de microplàstics a la costa de Tarragona és de les més altes del Mediterrani, després d'analitzar les concentracions i el tipus de plàstic a l'aigua del mar, els sediments del fons i la sorra de les platges des de la punta de la Móra fins a la Pineda. 

L'estudi també determinava la presència de microplàstics entre la costa peninsular i les Illes arrossegats pels corrents marítims.

Reclamen una normativa europea

L'ONG Good Karma Projects presentarà els resultats del seu informe a la Comissió Europea per reclamar una normativa que estableixi un seguiment i una auditoria a les empreses que utilitzen aquest materials. Segons explica Jordi Oliva, ara només depèn de la mateixa indústria.

"El que demanem és que es comenci a regular la situació ja que les mesures actuals són autoregulades per la mateixa indústria. El nostre objectiu és presentar aquest informe per arribar a la Comissió Europea i demanar que hi hagi aquesta regulació i es tiri endavant un programa de bones pràctiques certificat de forma externa i auditat."

Tres boletes de pèl·lets i altres microplàstics de colors recollits al mar (CCMA)

La presència d'aquests microplàstics a l'entorn no és innòcua, trigaran molts anys a degradar-se. A més, animals tant aquàtics com terrestres se'ls mengen. Això no només pot afectar la salut dels animals i de l'ecosistema sinó també la salut dels humans quan els consumim.
 

ARXIVAT A:
CiènciaMedi ambientCrisi climàticaInvestigadors catalansEcologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut