Estudien rebaixar la quarantena de la Covid de 14 a 10 dies
Un sanitari fent una prova PCR aquest es d'agost a Lleida (ACN)

Estudien rebaixar la quarantena de la Covid de 14 a 10 dies

El secretari de Salut Pública de la Generalitat descarta un confinament els propers dos mesos

RedaccióActualitzat

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha obert la porta a la possibilitat que les quarantenes puguin ser de 10 dies i no de 14, una decisió que es podria prendre aviat.

En una entrevista a RAC1, Argimon ha explicat que fa un mes van canviar el protocol i algun dels seus experts ja li demanava canviar el temps de quarantena, però llavors va decidir no fer-ho perquè ja es feien canvis prou importants i no volia introduir gaires més variacions. Una decisió que ara estan estudiant:

" Hi ha elements que tu penses el benefici i el risc, i si d'alguna manera ser molt estricte o el benefici de dir: potser no sóc tan estricte però hi guanyo per un altre cantó. Hi guanyo, per exemple, que les quarantenes es puguin fer més compactes, es facin millor i hi hagi més gent que les faci. Bàsicament el tema és de càrrega viral, s'ha vist que els últims dies d'aquestes fases les càrregues són diferents i la capacitat de desenvolupar la malaltia també és diferent."


També la consellera de Salut, Alba Vergés, ha obert la porta a la possibilitat d'escurçar la quarantena, però ha afegit que encara no és segur que es faci: 

"Ho estem mirant. Si veiem que compleix els criteris de tallar cadenes de transmissió, realment ajuda al compliment, però s'ha de garantir que això vulgui dir tallar aquestes cadenes. Si no, no es podrà prendre la decisió." 


El secretari de Salut Pública de la Generalitat s'ha mostrat confiat i creu que al desembre es podran començar a aplicar les primeres dosis de la vacuna a Catalunya. Els primers serien els més vulnerables, i s'ha referit en concret a les persones que viuen en residències.

Argimon ha descartat que s'imposi un confinament els propers dos mesos, però no ha volgut fer prediccions més enllà.

 

Rebaixar la quarantena

Aquest dilluns, el director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va explicar que s'estava "estudiant" reduir a 10 els dies de quarantena i "oblidar-se dels 14" en el cas de persones que han donat positiu en un test de Covid-19.

El debat està, diu, entre els que mantenen una posició "excessivament temorosa", que aposten pel "risc mínim", i els que defensen que, a partir el setè dia, "la càrrega viral és molt baixa i ja no són persones infectives".

"Els dies 7, 8 o 10, la càrrega viral és molt baixa i, encara que puguis ser positiu, ets poc infectiu. Si sabem que a partir del dia 5-6 s'és poc infectiu, es pot valorar prendre el risc."

 

Simón assegura que, de fet, ara per ara, a tot l'estat ja no es demanen als contactes 14 dies de quarantena, sempre que es compleixin condicions prèvies, i, "si al cap de 10 dies es té un resultat de PCR negatiu, es pot aturar la quarantena".

Pel que fa als casos de persones que han donat positiu, actualment, "si al cap de 10 dies en porten 3 sense símptomes i un PRC negatiu, no cal continuar amb l'aïllament i, si no, s'ha de continuar fins als 14".

 

Ara mateix, segons Simón, s'està valorant el risc que implica reduir la quarantena a 10 dies, però per "baixar a cinc o set", com volen fer països com Alemanya, "trigarem més".

 

Vacuna

Argimon també ha explicat que la Generalitat confia que al desembre es puguin començar a aplicar les primeres dosis de la vacuna que es desenvolupa a la Universitat d'Oxford. Hi hauria, però, unes dosis limitades, unes 100.000 per a Catalunya, que servirien per vacunar les persones més vulnerables.

Aquest dilluns, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar que l'Estat disposarà de 3 milions de vacunes contra la Covid-19 al desembre.

Una investigadora de la Universitat d'Oxford (Reuters)

 

Illa va apuntar que aquests tres milions de vacunes suposen el 10% del total de 30 milions que la Unió Europea adquirirà, sempre que superin les proves i anàlisis clíniques amb garanties. Serviran per vacunar 1,5 milions de persones, perquè calen dues dosis, però, a partir del gener, segons el ministre, hi haurà un "subministrament regular" per part d'aquestes empreses i d'altres.

 

Segons el ministre, els tres milions inicials sortiran dels laboratoris que treballen en el desenvolupament de la vacuna de la Universitat d'Oxford i la companyia AstraZeneca, que és la que té els assajos més avançats, però, en total, Europa comprarà vacunes a un nombre entre 7 i 9 desenvolupadors. Els primers que la rebran, ha apuntat Illa, seran els col·lectius de més risc i els que treballen amb els grups vulnerables.

ARXIVAT A:
Coronavirus VacunesSalut
Anar al contingut