Un cartell que diu "Protegiu els nens, no les armes", aquest divendres durant una manifestació a Nova York (Reuters)
Un cartell que diu "Protegiu els nens, no les armes", aquest divendres durant una manifestació a Nova York (Reuters)

Estudiants dels EUA surten al carrer contra les armes en l'aniversari de Columbine

Fa 19 anys de la massacre a Colorado que va acabar amb 15 morts i 27 ferits

RedaccióActualitzat

Aquest divendres s'han complert 19 anys de la massacre de l'institut de Columbine, a Colorado, als Estats Units, que va suposar un abans i un després en aquest tipus d'episodis de violència mortal a centres educatius al país.

 

La commemoració ha arribat pocs mesos després de la massacre més recent, la de l'institut de Parkland, a Florida, que va acabar amb 17 morts i 12 ferits, que ha generat un moviment de joves en contra de les armes.

Notícia relacionada: Emma González, la nova veu contra les armes que va sobreviure a Florida

Aprofitant l'embranzida d'aquest moviment, milers d'estudiants d'arreu dels EUA han sortit al carrer, aquest divendres, exigint un control estricte de les armes de foc.

 

Segons els organitzadors, els estudiants d'uns 2.600 centres van sortir de classe a mig matí a les principals ciutats del país amb cartells exhibint eslògans com "Protegiu els nens, no les armes", "Hauria d'estar preocupat pels estudis, no per les armes", o "Ja n'hi ha prou".

 

Molts dels manifestants anaven vestits de taronja, el color escollit per representar aquest moviment contra les armes, i l'objectiu és influir en el debat públic de cara a les eleccions legislatives parcials de la tardor.

Notícia relacionada: Les pitjors matances en centres educatius dels Estats Units

 

Una història de sang

La matança de Columbine va passar el 20 d'abril de 1999, quan dos estudiants van entrar al seu institut carregats d'armes i van matar 12 companys i un professor, i després es van suïcidar.

Les dimensions d'aquella tragèdia van fer aflorar un problema crònic en la societat nord-americana: la violència soterrada als centres educatius que la proliferació d'armes facilita que es converteixi en matances més o menys indiscriminades.

 

I les grans matances van continuar. La més greu va ser la que va viure el campus de la Universitat Virginia Tech ara fa 11 anys, l'abril del 2007, quan un estudiant d'origen sud-coreà va matar 33 persones.

L'altra gran massacre va ser a Newtown, a l'estat de Connecticut: un jove de 20 anys armat va entrar en una escola de Primària i va matar gairebé 30 persones, la majoria nens.

Però aquestes tragèdies no van provocar la resposta ciutadana, liderada pels mateixos estudiants, que ha desencadenat l'última massacre, la de Florida.

Notícia relacionada - desembre 2012: L'Associació del Rifle demana protecció armada a les escoles dels EUA

 

Anar al contingut