Fotograma de "La Vampira de Barcelona"

Estrenes de cinema: arriba la cartellera més femenina

Dones protagonistes i nombroses directores a les novetats d'aquest cap de setmana a sales i plataformes

Ismael MartínActualitzat

Setmana amb moltíssimes novetats als cinemes, la majoria protagonitzades per dones. I també amb força directores coincidint en una sola setmana d'estrenes. Predominen els drames, amb recreacions històriques, biopics i molt cinema familiar.

 

"La vampira de Barcelona"

Dirigida per Lluís Danés
Drama i thriller fantàstic. Espanya. 106 minuts.

Lluís Danés signa tot un exercici d'estil i posada en escena a "La vampira de Barcelona", la història d'Enriqueta Martí, que va commocionar el país a principis del segle XX. Ho fa amb Nora Navas i Roger Casamajor, aires fantàstics, teatrals i expressionistes. Blanc i negre i color per parlar, amb missatge vigent, de poders fàctics, corrupció i fake news a la Barcelona de l'època. Va ser Premi del Públic al darrer Festival de Sitges.

 

 

"Josep"

Dirigida per Aurel
Animació. Drama. França / Espanya. 81 minuts.

Pel·lícula basada en fets reals, històrics, i amb participació de TV3. Exercici d'estil, el del director francès Aurel que, via animació, ficciona de forma commovedora la peripècia vital de Josep Bartolí, dibuixant i refugiat al camp de concentració d'Argelers, al sud de França,  i la seva relació amb un gendarme.

 

 

"Beginning"

Dirigida per Dea Kulumbegashvili
Drama. Geòrgia. 130 minuts.

Estil trencador, incòmode i provocador el de la directora georgiana i debutant Dea KulumbegashviliI. La seva òpera prima, "Beginning", va triomfar amb 4 premis a Sant Sebastià, Concha d'Or inclosa, amb la història d'una dona que veu com el seu món s'enfonsa: violència masclista, ofec i paràboles bíbliques.

 

 

"Volver a empezar"

Dirigida per Phyllida Lloyd
Drama. Irlanda. 97 minuts.

Una dona aïllada, supervivent de violència masclista, malda per tornar a ser ella mateixa, sense ajuts institucionals, però amb la comunitat que suposen els seus amics i les seves dues filles.

 

 

"Madame Curie"

Dirigida per Marjane Satrapi
Drama. Biopic. Regne Unit. 109 minuts.

Protagonisme femení davant i darrere la càmera amb el biopic "Madame Curie", amb la protagonista encarnada per Rosamund Pike. Dos premis Nobel, feminisme pioner i principis tan sòlids i implacables com la seva ciència.

 

 

"La reina de los lagartos"

Dirigida per Burnin' Percebes (Fernando Martínez i Juan González)
Ciència ficció surrealista. Espanya. 63 minuts.

L'actriu Bruna Cusí fa doblet a la cartellera protagonitzant "La reina de los lagartos". I demostrant, amb els directors del col·lectiu Burnin' Percebes, que un altre cine és possible. Escapant-se de les etiquetes –tot i que "marcianada entranyable" li escauria- retraten una relació molt particular amb un Javier Botet extraterrestre. Rodada en Súper-8, farcida de posthumor, versió original subtitulada en "llangardaixès", Barcelona amb to sèpia i a ritme de processó.

 

 

"El padrino, epílogo: la muerte de Michael Corleone"

Dirigida per Francis Ford Coppola
Drama. Màfia. Estats Units. 163 minuts.

30 anys després, la tercera part de la trilogia d'"El padrí" torna a la gran pantalla, en forma d'epíleg i amb Francis Ford Coppola oferint un nou muntatge i reformulant l'inici i el final del seu clàssic.

 

 

"En guerra con mi abuelo"

Dirigida per Tim Hill
Comèdia familiar. Estats Units. 94 minuts.

Robert de Niro entra ara en conflicte directe amb el seu net a la comèdia "En guerra con mi abuelo", amb presència també d'Uma Thurman i Christopher Walken.

 

 

"Rocca cambia el mundo"

Dirigida per Katja Benrath
Cinema familiar. Alemanya. 97 minuts.

Cinema familiar amb una jove protagonista d'optimisme desbordant que demostra que, amb l'ajut dels seus amics, fins i tot una nena pot canviar el món.

 

 

"El cavaller del drac"

Dirigida per Tomer Eshed
Animació familiar. Alemanya. 100 minuts. Traduïda al català.

Pel·lícula d'animació, fantasia i aventures inspirada en el best-seller "Dragon rider" de Cornelia Funke. Amagat als afores de Londres, Firedrake és un jove drac platejat que està cansat de amagar-se al bosc i està disposat a mostrar-li a la generació més gran que és un veritable drac.

 

 

"Pippi i el senyor Sense Son"

Dirigida per Edmunds Jansons
Animació infantil. Letònia. 54 minuts. Traduïda al català

Per als més petits arriba "Pippi i el senyor Sense Son". La Pippi acaba de tenir un germà que ho ha posat tot cap per avall. Amb l'ajuda del seu amic imaginari, el senyor Sense Son, crearan un pla per salvar les vacances de Nadal.

 

 

Estrenes a plataformes:

 

"Sound of metal"

Dirigida per Darius Marder
Drama. Estats Units. 130 minuts. Amazon Prime Video.

Retrat del procés de pèrdua d'oïda d'un bateria, que haurà d'assimilar la nova realitat, adaptar-se i començar una nova vida. El director Darius Marder ens fa posar en la seva pell i la seva oïda, fent-nos partícips del seu silenci i aïllament, a través d'un esplèndid tractament sonor.

 

 

"La decisión"

Dirigida per Roger Michell
Drama. Estats Units. 97 minuts. Movistar+.

Adaptació del film danès "Corazón silencioso" per abordar el tema de l'eutanàsia. Susan Sarandon encarna una malalta terminal que vol posar fi al seu patiment i reuneix la família per morir amb dignitat i envoltada dels seus. Completen el repartiment Kate Winslet, Mia Wasikowska i Sam Neill.

 

 

"Women make film"

Dirigida per Mark Cousins
Sèrie documental. Regne Unit. Filmin.

Coincidint amb una setmana d'estrenes amb força directores, un exercici monumental de reivindicació del cine fet per dones, la sèrie "Woman make film", a Filmin. 14 hores de classe magistral en forma de viatge per la història del setè art, a través de les seves cineastes, moltes conegudes, d'altres recuperades de l'oblit.

 

 

"Dime quién soy"

Dirigida per Eduard Cortés
Sèrie històrica. Espanya. 9 episodis. Movistar+.

El director Eduard Cortés i l'actor Oriol Pla formen equip a la sèrie històrica "Dime quién soy", basada en la novel·la de Julia Navarro i que fa un viatge al llarg del segle XX (i els seus principals esdeveniments històrics) a través de la vida d'Amelia Garayoa, protagonitzada per Irene Escolar.

 

 

"El estado contra Pablo Ibar"

Dirigida per Olmo Figueredo González-Quevedo
Sèrie documental. Espanya. HBO.

Retrat dels 25 anys d'odissea judicial que van portar el nebot del boxejador Urtain al corredor de la mort, condensats a "El estado contra Pablo Ibar". Un minuciós retrat del triple homicidi i de la lluita per defensar la seva innocència.

 

ARXIVAT A:
CinemaCultura
Anar al contingut