Una treballadora del Parlament porta una pancarta amb un dibuix de Carme Forcadell, durant una concentració per demanar la llibertat de l'expre…
Una treballadora del Parlament porta una pancarta amb un dibuix de Carme Forcadell, durant una concentració per demanar la llibertat de l'expresidenta de la cambra (ACN)

Estrasburg rebutja la demanda de Forcadell contra la presó preventiva

Encara no se'n sap el motiu: podrien ser diversos i per raons de forma o de fons

RedaccióActualitzat

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha rebutjat la demanda que havien presentat els advocats de l'expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell contra la seva presó preventiva. Ara s'ha sabut que la demanda va ser declarada inadmissible el mes de març passat per un jutge únic d'aquest tribunal d'Estrasburg. Els motius que van portar al rebuig de la demanda, però, no s'han fet públics perquè el jutge no té l'obligació de fer-ho.

Podrien ser diversos i per raons de forma o de fons. La demanda dels advocats de Forcadell contra la seva presó preventiva es va presentar el 18 de gener i s'hi especificava que ja s'havien esgotat totes les instàncies de la justícia espanyola; l'última, al Tribunal Constitucional. Va ser el primer dels presos del procés que va portar el seu cas al Tribunal Europeu de Drets Humans.

Forcadell al·legava que s'havien violat els seus drets a la llibertat i la seguretat, a la llibertat d'expressió i de reunió, així com el dret a eleccions lliures. La demanda se centrava en la desproporció que considera que té la presó preventiva. L'expresidenta de la cambra compleix aquesta mesura des del 23 de març.

 

Edifici del Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg (ACN)


Carme Forcadell està acusada de rebel·lió, sedició i organització criminal sota l'argument que va tenir un paper destacat durant el conjunt del procés i que va ser una de les persones que van animar els ciutadans a ocupar els centres de votació l'1-O. La petició de pena que afronta és de 17 anys de presó i 17 d'inhabilitació.

Fa dues setmanes, el Tribunal Europeu de Drets Humans va pronunciar-se també en contra d'una demanda de Carme Forcadell i Carles Puigdemont, entre d'altres. Va sentenciar per unanimitat que la suspensió del ple del Parlament de Catalunya del 9 d'octubre per part del Tribunal Constitucional s'ajusta a dret, no vulnera el dret a la llibertat d'expressió i va remarcar que "la suspensió era necessària en una societat democràtica". El tribunal va considerar que "preval l'interès de seguretat pública, la prevenció de desordres i la protecció de drets i llibertats".
 

Interactiu relacionat: Les claus del judici del procés

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut