Edifici del Tribunal Europeu dels Drets Humans, a Estrasburg (Reuters)
Edifici del Tribunal Europeu dels Drets Humans, a Estrasburg (Reuters)
Estrasburg

Estrasburg renya Espanya pel cas de les càmeres ocultes als empleats en un supermercat

El Tribunal Europeu de Drets Humans considera que Espanya no va protegir la intimitat dels treballadors, que van ser acomiadats després que els van enxampar robant

Actualitzat

El Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg ha donat la raó als treballadors del supermercat Mercadona de Sant Celoni que havien denunciat l'empresa per haver-los gravat sense consentiment. Les càmeres van servir per enxampar els empleats robant. La decisió d'Estrasburg no invalida les sentències per robatori ni l'acomiadament, basats en altres proves.

El tribunal europeu ha "renyat" Espanya amb una multa per no haver defensat prou la intimitat d'uns treballadors que van acomiadar basant-se en les imatges captades per càmeres ocultes instal·lades per l'empresa.

"El tribunal reitera que els països tenen l'obligació, segons la Convenció Europea, de prendre mesures per assegurar el respecte a la vida privada; per tant, calia comprovar si es mantenia un equilibri entre els drets dels sol·licitants i l'empresari."

Per aquest fet, el Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg condemna l'estat espanyol a pagar una multa de 4.000 € als treballadors afectats per "danys no pecuniaris", per les gravacions. En la sentència es destaca que els demandants havien estat informats de les càmeres de vigilància instal·lades al supermercat, però no tenien coneixement de les càmeres amagades, per les quals es considera que ha estat violada la seva intimitat.

El Tribunal considera que les proves obtingudes mitjançant una gravació vulneren el dret a la privacitat dels treballadors, i no serien legals si no se n'ha informat prèviament els treballadors.

El 2009, la direcció del supermercat Mercadona de Sant Celoni va detectar que part del gènere desapareixia, i per esbrinar-ne el motiu va decidir instal·lar unes càmeres de vigilància. Algunes eren visibles i se'n va informar els treballadors, però unes altres es van instal·lar de forma oculta i la direcció no en va informar. Aquestes càmeres van permetre descobrir que uns quants treballadors eren els que sostreien el gènere.

Anar al contingut