Valtònyc no ha assistit a la vista al Tribunal de Justícia de la UE, a Luxemburg, on l'han representat els seus advocats (ACN)

Estrasburg desestima el recurs de Valtònyc contra la pena a presó per les seves lletres

Segons la defensa del raper mallorquí, el motiu del rebuig de la demanda és una qüestió de procediment perquè no ha esgotat totes les vies a Espanya

RedaccióActualitzat

El Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg no ha admès a tràmit la demanda que el raper Valtònyc va presentar contra Espanya per haver vulnerat la seva llibertat d'expressió. Segons la defensa del raper mallorquí, el motiu del rebuig és una qüestió de procediment. El jutge que va veure el cas va considerar que Valtònyc no havia esgotat totes les opcions de recursos dins de la justícia espanyola.

La decisió es va prendre el juliol passat i ara la defensa espera una explicació més detallada d'Estrasburg per estudiar si torna a presentar la demanda.

El raper ha matisat en una piulada a Twitter que la demanda "no està desestimada" sinó que "no admesa":

"No està desestimada, sinó no admesa. No afecta el meu procés ni extradició, però ens hauria agradat crear jurisprudència internacional per tots els casos relacionats amb la llibertat d'expressió a Espanya. Europa urgeix revisar la seva actuació en base als drets humans. Seguim."

La defensa del cantant creu que Estrasburg encara veu possible recórrer la sentència a l'estat espanyol i atribueix el rebuig a tràmit a "qüestions relatives a la via interna", tot i que admet que no els han comunicat les causes. Si es confirma aquesta opció, implicaria que el tribunal encara veuria possible recórrer la condemna a l'estat espanyol. El TEDH només accepta entrar en el fons d'un cas sempre que el demandant hagi esgotat totes les vies de recurs al seu país.

Fa poc més d'un any i mig que Josep Arenas és a Bèlgica i es troba enmig del procés judicial per donar resposta a l'euroordre que la justícia espanyola va dictar contra ell. Valtònyc va ser condemnat a tres anys i mig de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces.

 

Pendent de l'euroordre

El 23 de maig de 2018, el dia abans d'haver d'entrar a la presó, es va saber que se n'havia anat a Bèlgica per evitar l'empresonament. En primera instància, un jutge belga en va rebutjar l'extradició a Espanya amb l'argument que estava emparat per la llibertat d'expressió.

El cas de la seva euroordre està paralitzat al Tribunal d'Apel·lació de Gant, que està pendent de la resolució d'una pregunta prejudicial enviada al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l'aplicació de la llei espanyola sobre enaltiment del terrorisme a l'hora d'avaluar com s'aplica l'euroordre.

El Tribunal d'Apel·lació de Gant va rebutjar al novembre pronunciar-se sobre el cas fins que no hagués consultat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, de Luxemburg.

ARXIVAT A:
ValtònycLlibertat d'expressió
Anar al contingut