Deu anys de l'últim alto el foc d'ETA, l'adéu definitiu?

Estrasburg condemna Espanya per no admetre recursos d'empara de dos presos d'ETA

El tribunal europeu rebutja, però, que Ismael Berasategi i Rufino Arriaga acumulin a Espanya les seves condemnes a França

RedaccióActualitzat

Condemna europea a Espanya en relació a dos presos d'ETA. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) s'ha pronunciat contra la decisió del Tribunal Constitucional de no admetre recursos d'empara dels presos Ismael Berasategi Escudero i Rufino Arriaga Arruabarrena. Havien demanat que es descomptés la pena complerta a França per rebaixar la seva condemna a Espanya.

El tribunal d'Estrasburg assenyala que aquests dos presos han tingut "almenys una falta de seguretat jurídica" perquè no els han acceptat els recursos. En canvi rebutja el fons de la qüestió, és a dir, la petició que s'acumuli la condemna.

Fa un any, el mateix tribunal va prendre la mateixa resolució en els casos del que era número 1 d'ETA, Francisco Mújica Garmendia, i de dos dirigents històrics més de l'organització terrorista, Santiago Arróspide Sarasola i Alberto Plazaola Anduaga. Tal com va passar llavors, el TEDH ha rebutjat la demanda dels presos que les condemnes a França puguin acumular-se a l'estat espanyol. El tribunal tampoc concedeix cap de les indemnitzacions sol·licitades pels dos etarres per danys morals i despeses.

Seu del Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg (Reuters)

Tant el Tribunal Constitucional com el Suprem i l'Audiència Nacional s'han posicionat sempre contra les peticions dels presos d'ETA de sumar les penes.

Fa gairebé cinc anys, el Suprem ja va emetre una sentència en la mateixa línia. Ja va decidir que les penes que s'han complert fora d'Espanya no haurien de restar de les sentències adoptades per la justícia espanyola, una resolució que va afectar prop de 80 presos d'ETA.

A partir de principis del 2015, la majoria d'aquests presos han anat presentant recursos fins a arribar a les instàncies judicials de la Unió Europea.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaJudicialETAPaís Basc
Anar al contingut