La nova llei espanyola d'educació prohibirà concertar els centres que segreguen per sexes (TV3)
La nova llei espanyola d'educació prohibirà concertar els centres que segreguen per sexes (TV3)

Estocada final al finançament públic d'escoles que segreguen per sexe

La inclusió a la nova llei d'educació espanyola de la prohibició de subvencionar els centres que segreguen per sexes reforça la decisió de la Generalitat de fer-ho a partir del curs que ve

RedaccióActualitzat

Els centres concertats que segreguen els alumnes per sexes no podran continuar rebent diners públics. Així ho establirà la nova llei d'educació (LOMLOE), que està redactant el govern espanyol, que ha de substituir l'aprovada pel Partit Popular, la LOMCE, coneguda com a llei Wert.

El nou text, conegut com a llei Celaá, [pel nom de la ministra d'Educacio, Isabel Celaá] ja establia, d'entrada, que els concerts s'establiran "preferentment" amb els centres que no separen els nens i les nenes, però no tancava la porta a concertar també escoles que segreguen.

Ara, en canvi, l'esmena pactada amb ERC pels dos socis en el govern espanyol, el PSOE i Unides Podem, estableix que "els centres sostinguts parcialment o totalment amb fons públics desenvoluparan el principi de coeducació a totes les etapes educatives", i explicita que "no separaran l'alumnat pel seu gènere."

Tot plegat, "amb la finalitat d'afavorir la igualtat de drets i oportunitats i fomentar la igualtat entre homes i dones".

El secretari general d'Unides Podem i vicepresident segon -de Drets Socials- del govern espanyol, Pablo Iglesias, s'ha fet ressò d'aquest acord amb un missatge a Twitter en qué diu que "s'ha acabat la segregació per sexes a les escoles finançades amb fons públics."

Iglesias també avisa que "el bloc de Colón [en referència al PP, Cs i Vox, que el febrer de 2019 es van manifestar plegats en aquesta plaça de Madrid per demanar la dimissió de Pedro Sánchez] crisparà i insultarà, però no ens tornaran al passat."

 

 

Una decisió ja adoptada a Catalunya

La decisió de retirar el concert als centres que segreguen per sexes ja s'havia pres aquest any a Catalunya, a partir d'una resolució publicada al maig pel Departament d'Educació relativa al curs actual, el 2020-2021.

Establia, però, una moratòria d'un any per a les escoles afectades, que a Catalunya són onze, la majoria de les quals pertanyents a institucions religioses.

Al conjunt d'Espanya, la decisió afectarà un total de 87 centres

El fet que aquesta condició de no separar nens i nenes per rebre el concert quedi establerta a la LOMLOE reforça la decisió de la Generalitat, contra la qual s'esperava que les escoles afectades presentessin recurs.

Aquesta i altres esmenes a la LOMLOE s'han d'aprovar aquest dijous a la tarda en la Comissió d'Educació del Congrés dels Diputats.


Discrepàncies en el TC

El debat sobre el finançament públic de les escoles que segreguen per sexes no és nou.

També es va pronunciar sobre el tema el Tribunal Constitucional fa dos anys, arran d'un recurs del PSOE contra la LOMCE. Aleshores va sentenciar que subvencionar aquests centres "no causa discriminació." La decisió, de tota manera, no va ser unànime: quatre magistrats van presentar un vot particular en què defensaven que la segregació per sexes sí que vulnera la Constitució.

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut