ANÀLISI

Estem pitjor que Portugal

Llegeix "La postdata", de Xavier Bosch, director i presentador d'"Àgora".

Enllaç a altres textos de l'autor

Xavier Bosch

Director i presentador del programa "Àgora", de TV3

Actualitzat
Portugal ha dit que prou, que no poden retallar 1.350 milions més. Europa els ha respost que per aquí o per la porta. Els ha recordat, amb to seriós, que el rescat és a canvi de fer els deures. Parlem molt de Portugal però la situació de Catalunya és molt pitjor. Els pressupostos que un dia o altre presentarà Mas-Colell diran si s'ha de retallar 4.800 milions d'euros en un sol any (en cas que el dèficit es mantingui al 0,7 % del PIB) o bé 3.200 (si Espanya acaba flexibilitzant l'objectiu de dèficit fins a l'1,5%). Per entendre la magnitud de la tragèdia, cal recordar que els 3.200 milions serien fer una tisorada equivalent a la que ja s'ha fet en els anys 2011 i 2012 sumats.

És evident que ni ERC, ni el PSC, ni ningú no volen apadrinar uns pressupostos que escanyaran encara més la societat, el funcionariat i els serveis socials. Guillem López-Casasnovas, conseller del Banc d'Espanya, convidat ahir de l'"Àgora", va explicar els números per demostrar que si Catalunya no aconsegueix situar el límit de dèficit com a mínim al 2,3% del seu PIB tindrà problemes molt greus.

El dèficit d'avui, però, és l'endeutament de demà i Catalunya ja ha arribat als 51.000 milions de deute. I, només en interessos, cada any hem de pagar molt més que l'anterior.

La situació de les finances públiques és molt més greu que l'emergència que va descriure dimecres passat Artur Mas. Sembla que només podem triar entre la misèria immediata o diferir-la una mica. Amb el risc que demà sigui pitjor. O, per dir-ho del revés, sense la certesa que demà passat sigui millor.
Anar al contingut