Estat Islàmic prepara el postcalifat amb una nova manera d'atemptar

Amb l'atac de Londres es consolida una nova manera d'actuar dels jihadistes: atacs cada cop més difícils de neutralitzar pels serveis d'intel·ligència

RedaccióActualitzat

L'atac de Niça, ara fa un any, va trastocar totes les estratègies dels cossos de seguretat europeus. Un sol home, sense militància, va ser capaç d'assassinar 86 persones i ferir-ne més de quatre-centes sense armes ni explosius. Ho va fer amb un camió.

L'autor va ser Mohammed Bouhlel. Va ser la primera vegada que un simpatitzant d'Estat Islàmic inspirava l'organització i no al revés.

 

La milícia jihadista descobria una manera diferent d'atacar i començava a distribuir la metodologia a través de les seves revistes i vídeos. Ara, és l'estratègia promoguda pels òrgans de propaganda d'Estat Islàmic.

"No us organitzeu en cèl·lules, no aneu al mercat negre a comprar armes o explosius... Tot això deixa rastres i els serveis secrets hi estan a sobre"

La consigna és atacar multituds, fer servir vehicles com Bouhlel, fer servir ganivets com els palestins dels territoris ocupats. Atacs ràpids i senzills, que no requereixen cap tipus de planificació ni d'estructura al darrera i fins i tot sense necessitat d'explosius.

 

Estat Islàmic fins i tot fa circular llibres d'instruccions i receptes per fabricar explosius amb productes de drogueria.

Preparant el postcalifat

Tot això passa en un context de derrota per a Estat Islàmic. L'organització recula a Síria i a l'Iraq. És qüestió de temps que perdi el control de les ciutats i que passi a convertir-se en una organització insurgent.

Estat Islàmic dona per acabada la fase, fracassada, de construcció del califat, i es prepara per al postcalifat, animat per l'evidència que ni Europa ni els Estats Units, atrapats per la lògica militar, no saben com neutralitzar una ideologia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut