"Devoren bars i fleques": el Gremi de Restauració denuncia un centenar de locals de degustació

Consideren que aquests establiments presten serveis que no es corresponen ni amb les llicències que tenen ni amb les condicions laborals que ofereixen

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Bellés

Corresponsal de Catalunya Ràdio al Maresme i el Vallès Oriental i Occidental

Actualitzat

El Gremi de Restauració de Barcelona ha decidit emprendre mesures contra diversos establiments de venda de pa que, a més, ofereixen servei de degustació, tant de menjar com de begudes. Consideren que, a la pràctica, estan actuant com a bars o restaurants i que ho fan incomplint diverses normes administratives, tributàries i laborals.

A més, denuncien la "nul·la inspecció que reben i el desinterès de l'administració per fer complir la normativa". Tot plegat, afirmen, afavorit per "l'avantatge competitiu" de què gaudeixen aquests establiments.

És per això que han presentat una triple denúncia contra un centenar d'aquestes fleques amb degustació, que s'afegeix a l'anterior que ja van presentar contra altres establiments d'aquesta mena.

Per tant, el Gremi de Restauració ja porta denunciats uns 150 locals d'aquests, el 30% dels que hi ha Barcelona. Això, segons aquesta entitat, demostra que els incompliments són "sistemàtics i generalitzats".
 

Triple via de denúncia

Tal com ha explicat el president del Gremi, Roger Pallarols, aquestes noves denúncies se centren en tres àmbits. D'una banda, en l'incompliment de les condicions de les llicències i, per tant, de les ordenances municipals.

Per exemple, per vendre begudes alcohòliques o superar l'aforament permès (diuen que hi ha locals que podrien tenir 14 cadires i en tenen prop de 60).

Una dependenta de la cadena de fleques 365
Una dependenta de la cadena de fleques 365 (Silema Bcn)

En segon lloc, han presentat una denúncia davant l'Agència Tributària per la "disparitat" que asseguren haver detectat en els tiquets d'aquests establiments en relació amb els impostos. Afirmen que venen productes que haurien de tenir un IVA del 10% o el 21% i estan aplicant el del pa, actualment del 0%.

I, finalment, han alertat la Inspecció de Treball per tenir, diuen, cambrers encoberts a qui no es reconeix aquesta categoria "per no aplicar-los el conveni d'hostaleria". Asseguren, per exemple, que el dependent d'una d'aquestes fleques cobra fins a 400 euros mensuals menys que un cambrer.

Pallarols lamenta l'impacte que estan tenint aquests comerços.

"No és un fenomen aïllat. És tot un sector que ha fet de l'incompliment normatiu la seva manera de ser competitiu. S'estan convertint en un fenomen devorador dels bars i les fleques tradicionals."

Del centenar d'establiments denunciats, un 37% són regentats per grans cadenes com Vivari, 365, Granier, Santagloria, Massamare o El Fornet, i la resta són d'empresaris individuals.

Des del Gremi de Restauració també s'oposen a la intenció del govern de Jaume Collboni de legalitzar que els quioscos puguin servir cafè i menjar per emportar.

D'entrada, diuen, ja no poden ni complir el requisit d'higiene, perquè no disposen d'aigua corrent perquè els seus treballadors puguin rentar-se les mans.

 

ARXIVAT A:
GastronomiaAlimentacióComerç
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut