Investigadors dels Agents Rurals amb un dron a la zona on va començar l'incendi

Estabilitzen el foc de Baldomar sis dies després i acaba l'episodi d'incendis simultanis

En cinc dies hi ha hagut 56 incendis que han afectat gairebé 4.000 hectàrees, segons els Agents Rurals

RedaccióActualitzat

El darrer gran incendi que quedava en actiu ja es considera estabilitzat, amb el que s'acaba la setmana d'incendis simultanis que ha patit Catalunya arran de l'última onada de calor.

El Conseller d'Interior, Joan Ignaci Elena, ha comparegut per anunciar-ho, i ha avançat el que ha acabat confirmant Protecció Civil: el pla INFOCAT passa d'Emergència a Alerta per "la millora de la situació dels incendis forestals i unes previsions meteorològiques favorables", amb una recuperació notable de les humitats i la baixada de les temperatures i la intensitat del vent.

El perill d'incendi forestal continua alt en algunes zones. Per fer-hi front, s'activarà el nivell 2 del Pla Alfa a 8 comarques, a partir de dimarts: Pallars Jussà, Alt Urgell, Solsonès, Noguera, Segarra, Urgell, Segrià i Garrigues. 

El cap del cos de Bombers, l'inspector David Borrell, ha explicat que l'estabilització de l'incendi d'Artesa de Segre i Baldomar era una de les prioritats del seu pla d'acció d'aquest dilluns, així com aconseguir controlar del de Peramola. 

El cos també ha estat atent a gestionar l'evolució dels diferents llamps que encara no estan controlats i a evitar que naixessin nous focs, ja que tres dels incendis més remarcables s'han originat per llamps que han caigut en zones de vegetació especialment seca. L'origen de l'incendi de Baldomar, el més extens, encara s'està investigant.

"Ja no tenim grans incendis forestals actius en el país i per nosaltres és un motiu de gran satisfacció."

Mapa actualitzat de la situació dels incendis a Catalunya, amb quantitat d'hectàrees d'afectació (CCMA)


Comença la desescalada d'un cos "fatigat"

Borrell ha afegit que aquesta mateixa nit començaran a desescalar els diferents operatius, rebaixant comandaments i dotacions, tot mantenint dispositius de seguretat en tots els incendis que no estan extingits.

Els bombers aprofitaran aquesta desescalada per reparar els vehicles afectats i recollir les "grans esteses de mànegues" que han fet en diferents flancs. Borrell ha reconegut que ara tenen "força fatiga dins del cos, com és normal" però que encara els queda "molta feina pendent durant el dia d'avui, sobretot demà" dimarts.

El cap del cos de Bombers ha volgut remarcar que la feina feta, en una àrea molt extensa i amb grans incendis simultanis, ha impedit un desastre major:

"Estem parlant d'unes 4.000 hectàrees de perímetre on hem estat treballant els bombers [...] sobre un potencial d'afectació que supera les 100.000 hectàrees en tot el país, per tant, estem molt contents del resultat final."


Les dades d'una setmana complicada d'incendis

Segons les darreres dades del Cos d'Agents Rurals, l'incendi de Baldomar ha cremat unes 2.700 hectàrees. D'aquestes, poc més de 2.500 són de vegetació forestal i gairebé 150 de vegetació agrícola. Durant el diumenge, els mitjans d'extinció van aconseguir impedir que augmentés l'extensió gràcies també a una millora de les condicions i l'atenció a les represes. En total, Bombers informa que té desplegades 90 dotacions terrestres, 38 a Baldomar, amb 4 mitjans aeris, 32 a Peramola (tots dos estabilitzats) i 20 a Olivella, on el foc ja ha estat controlat.

Entre el 15 i 19 de juny a Catalunya s'han produït 56 incendis forestals i agrícoles que han afectat 3.862,32 hectàrees. Els agents rurals han fet 295 actuacions de vigilància i prevenció.


L'incendi de Peramola, estabilitzat

Aquest dilluns a primera hora del matí els Bombers han donat per estabilitzat el foc de Peramola, declarat diumenge a la tarda.


Per aconseguir-ho, una quarantena de dotacions han treballat durant la nit fins al relleu del matí, quan els mitjans han arribat a 55 dotacions. De les 123 hectàrees afectades, 116 han cremat dins l'espai d'interès natural de la serra d'Aubenç i Roc de Cogul. Les tasques aquest dilluns se centren a remullar la zona per evitar cap revifada i acabar extingint el foc.

El cap dels Agents Rurals a Lleida ha confirmat que l'origen d'aquest foc ha estat l'avaria d'una màquina recol·lectora que treballava en un camp de cereals cap a les tres de la tarda.

Diumenge a la tarda, els Bombers van poder contenir tant el flanc esquerre com el dret de l'incendi "dins els eixos que s'havien dissenyat", i només van quedar dues llengües de foc que van deixar que cremessin perquè no hi podien accedir. Els Bombers es van centrar a atacar-lo dalt d'una cinglera per evitar que s'obrissin els flancs, especialment el dret, que dona a la vall del Segre.

Tenia una potencialitat de 200-300 hectàrees i "el risc que esdevingui un incendi de 1.700 hectàrees", segons explicava Joan Ignasi Elena.


Altres incendis controlats o estabilitzats

Un nou incendi de matolls i canyes ha arrencat aquest dilluns al migdia a l'avinguda de les Filadores, a Sentmenat, ja estabilitzat. Ha afectat 2.000 m2. Hi treballen un mitjà aeri i 9 dotacions terrestres que en repassen tot el perímetre.

Aquest dilluns s'ha donat per controlat un dels incendis declarats el cap de setmana, el d'Olivella, al Garraf, amb 164 hectàrees afectades.

També es consideren controlats els de Bot (unes 7 hectàrees) i Gósol (poc més d'1,5 hectàrees).

Només el diumenge, els Bombers van destinar 400 efectius i 25 mitjans aeris per fer front als diversos focs.

 

Desactivat el nivell 3 del Pla Alfa

La baixada de les temperatures i l'augment de les humitats relatives, així com una reducció del vent, han permés desactivar el nivell 3 del Pla Alfa, tot i que es manté el nivell 2 en 14 comarques.

També ha disminuït la predicció del perill d'incendi forestal pel dia d'avui, tot i que es mantenen zones amb un perill molt alt, especialment a ponent. 

ARXIVAT A:
IncendisBombers
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut