Els Bombers esperen poder controlar avui el foc de la Ribera d'Ebre

Els equips d'extinció ja han controlat el 48% de la zona afectada per l'incendi

RedaccióActualitzat

Després de quatre dies de feina intensíssima, els Bombers van aconseguir estabilitzar l'incendi de la Ribera d'Ebre dissabte al vespre. Aquest incendi, que també ha afectat zones del Segrià i les Garrigues, és el pitjor foc dels últims anys, amb 5.000 hectàrees cremades.

Aquest migdia, els equips d'extinció ja han controlat el 48% de la zona afectada per l'incendi i esperen que, al llarg d'aquest diumenge, el foc es pugui donar per controlat. Ho ha explicat aquest matí Joan Rovira, cap de l'operatiu dels Bombers:

"Ahir vam tenir un dia que ens va permetre donar per estabilitzat el perímetre de l'incendi. A la nit hem continuat treballant per assegurar el perímetre i poder avançar per donar-ho com a controlat. Això és que intentarem aconseguir al llarg del dia."

 

 

Els Bombers van donar per estabilitzat el foc poc abans de les deu de la nit. Ja no hi ha flames, però encara queden punts calents.

Durant la nit han continuat treballant 45 dotacions terrestres dels Bombers i seguiran dins del perímetre durant el dia 34 vehicles autobomba, grups especialistes i altres vehicles de suport i comandaments. Ho fan amb mitjans propis després de la retirada de 10 dotacions i també del retorn a les bases de les Unitats Militars d'Emergències (UME).

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, s'han reunit aquest migdia amb els alcaldes dels municipis de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià afectats per l'incendi. Han acordat fer una avaluació detallada de totes les afectacions al territori pel foc i s'han emplaçat a una nova reunió dissabte vinent a Flix. En aquesta reunió es concretarà un pla de xoc per a les comarques afectades.

Torra no ha volgut confirmar la petició de declaració de zona catastròfica fins a tenir una visió concreta de les necessitats que plantegin cadascuna de les poblacions a les diferents administracions:

"Avui era una reunió per plantejar els propers pasos. Cal ser molt conscients ara dels quins han estat els danys, de les propietas afectades i que per part de les administracions sapiguem concretar els pasos a fer. Jo parlaria d'un pla de xoc que hem de veure en què es concreta."


Reobren tres carreteres al trànsit

Tres de les cinc carreteres que estaven tallades a la circulació per perill de revifades de l'incendi de la Ribera d'Ebre ja s'han reobert. Són la T-714 de la Torre de l'Espanyol a Cabacés i la T-2237 de Vinebre a la Palma d'Ebre. Ahir al vespre ja es va obrir al trànsit la carretera C-12 entre Maials i Flix.

En aquest moment resten tallades la C-223 de Flix a Bovera i la T-703 de la Torre de l'Espanyol a Cabacés.

 



Agraïment als equips

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha agraït, al programa "Preguntes freqüents", de TV3, la feina feta per tots els equips que han participat en el dispositiu per lluitar contra l'incendi: Bombers, Sistema d'Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Associacions de Defensa Forestal, Mossos d'Esquadra, Policia Local i la Unitat Militar d'Emergències (UME).

 

 

Buch ha remarcat la xifra de 14.000 hectàrees que diu que "s'han salvat", perquè es preveia que l'incendi pogués afectar una zona de 20.000 hectàrees.


 

La humitat, clau

Durant la jornada de dissabte, el vent i la calor extrema han fet revifar el foc i han dificultat la feina dels Bombers. Tot i així, a la tarda han perimetrat la part nord del flanc dret, que és la zona més crítica per l'orografia. També han controlat les represes de fora de l'àrea cremada. Tot plegat, amb unes condicions meteorològiques difícils, ja que la humitat relativa ha arribat a ser inferior al 10%.

Però, un cop passades les hores de sol, la humitat ha permès una millora de la situació.

Prop de vuitanta dotacions terrestres dels Bombers segueixen a la zona sobre el terreny, on durant al llarg de la nit remullaran l'àrea cremada per impedir que revifi el foc, a l'espera que demà al matí es puguin reincorporar els mitjans aeris.

 

 

El cap d'intervenció dels Bombers, Antonio Ramos, espera que aviat es pugui desmuntar tot l'operatiu.

 

Els desallotjats tornaran a casa

Per a aquest diumenge s'espera que els veïns de les masies desallotjades puguin tornar a casa. Aquest dissabte ja han pogut tornar tres famílies que tenen el mas a tocar de la C-12.


El president de la Generalitat, Quim Torra, tornarà a visitar la zona afectada, mentre els alcaldes de les localitats tocades pel foc estudien si els convé demanar la declaració de zona catastròfica.

Tornar a segar

La Generalitat ha mantingut tancats dissabte per l'alt risc d'incendi els massissos muntanyosos de Montserrat, les Gavarres, Cadiretes, Montsec, Montsant i el Port. Diumenge es reobriran els accessos a les Gavarres i Cadiretes.


Pel que fa als pagesos, des de les 9 del vespre poden tornar a segar i el conseller Buch ha explicat al "Preguntes freqüents" que és molt probable que diumenge s'aixequi la prohibició:


ARXIVAT A:
Incendis
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut