Està baixant, la velocitat de propagació del coronavirus?

Una anàlisi de la UPC sembla indicar que sí, però falten dades per donar robustesa als resultats

E.Querol / E. Febrer / M. CasanovasActualitzat

A Catalunya, el nombre de persones amb coronavirus diagnosticades continua pujant: frega els 19.000 casos després que aquest dilluns es van notificar més de 2.600 positius més.

Aquesta última xifra duplica la del dia anterior: els epidemiòlegs alerten que aquest increment tan gran és a causa, sobretot, del retard de les notificacions que s'acumulen durant el cap de setmana, i que per això els dilluns la xifra de casos nous sempre és més elevada que altres dies.

Dit això, els experts també asseguren que ens mantenim en una línia de desacceleració de l'increment de contagis.
 

Equips de científics analitzen i comparen les dades per obtenir uns valors relativitzats que ajuden a explicar com evoluciona la pandèmia en diferents territoris.

Així doncs, amb les dades que van recollint formulen conceptes com la taxa o velocitat reproductiva d'un virus, és a dir la seva capacitat de contagi. Dit d'una altra manera, la mitjana de nous infectats que genera un cas positiu al llarg del període de contagi. 

Clara Prats, investigadora del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC:

"Si ens imaginem un cas en què la taxa és 1, voldria dir que una persona malalta infecta una altra persona. I sempre tindríem el mateix nombre de nous malalts. En el moment que aconseguim que aquest número baixi per sota de l'1, vol dir que, per cada malalt, tenim menys d'una persona contagiada. I, per tant, estaríem entrant en la fase de control de la malaltia".

A l'inici d'una epidèmia, el xarampió té una taxa d'entre 10 i 12 perquè és altament contagiós. La taxa inicial de contagi de la grip es belluga entre 2 i 3 persones, perquè té capacitat de mutar i esquivar el sistema immunològic. Gràcies a la vacunació es rebaixa per sota de l'1.

El càlcul clàssic de la velocitat reproductiva, anomenada R, treballa amb el nombre d'infectats, malalts i recuperats. Un grup de la Universitat Politècnica de Catalunya està treballant només amb les xifres de nous contagis, com explica Prats: 

"El que hem fet és buscar una manera alternativa. I el que fem, simplificant, és agafar els nous casos que tenim un dia i dividir-los pels nous casos que teníem 5 dies enrere. I això ens dona una idea de quin és el valor aproximat d'aquest paràmetre. L'anomenem Ro, que és la lletra grega equivalent a la nostra R".


Per exemple, dilluns es van registrar 2.616 casos positius nous a Catalunya i cinc dies abans se n'havien detectat 1.348. Si fem la divisió obtenim una Ro, una taxa de contagi, de gairebé 2. Per tant, el coronavirus es continuaria propagant.

 

 

Però, si mirem amb més perspectiva, veiem que a Catalunya, de mitjana, fa tres setmanes la Ro s'enfilava al 10,8. Fa dues setmanes ja baixava al 4,4. I el cap de setmana passat es reduïa a 1,1. Sembla, doncs, que el potencial de contagi va minvant.

A més, el comportament positiu de la Ro seria similar a la Comunitat de Madrid i en la totalitat del territori espanyol.

 

 

La investigadora de la UPC fa aquests matisos al descens de la taxa que s'observa amb les dades: 

"Però hem d'estar segurs que aquesta baixada és realment perquè ha disminuït la velocitat de contagi i no perquè hi ha problemes puntuals, per exemple, de manca de testos o canvis de protocol ens els diagnòstics, etcètera".

Els científics són conscients que falten dades per donar robustesa als resultats, com ara saber quantes persones són portadores del coronavirus, tant perquè no presenten símptomes com perquè no se'ls fa la prova. Conseqüentment, mostren cautela, però confien que la taxa de contagi es continuarà reduint si es mantenen mesures de prevenció com el confinament.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut