Esquís de fusta artesanals fets a mida, l'afició d'un jubilat que suma comandes

Estan dissenyats tenint en compte el pes, el nivell i l'ús que en vol fer l'esquiador. En poc temps la demanda ha anat a l'alça i ara en fa per encàrrec

RedaccióActualitzat

Josep Arisa, veí de Sort, fa sis anys es va proposar fer els seus propis esquís de fusta, totalment artesanals. Després d'aquests primers esquís van seguir els de tota la seva família. Estan dissenyats i personalitzats tenint en compte el pes, el nivell d'esquí i l'ús que en vol fer l'esquiador. La demanda de productes artesanals i únics va a l'alça i ara fins i tot en fa per encàrrec.

 

 

Per fabricar el nucli dels esquís s'utilitzen llistons de fusta encolats entre si i posteriorment tallats en forma de mirall, de manera que els dos esquís són exactament idèntics i amb les mateixes prestacions.

 

 



Arisa assegura que la combinació de fustes amb les diferents fibres fan que aquests esquís responguin correctament als esquiadors més exigents.

"Bàsicament, per als esquís faig servir 4 o 5 tipus de fusta, com paulònia, faig, freixe, avet i bambú. Barrejades d'una determinada manera es donen les característiques dels nuclis dels esquís."

 

El nucli de l'esquí és de fusta (75-80%) i està reforçat amb fibres de vidre i carboni.

Arisa explica que la feina al taller és molt meticulosa, fins al punt que per a la confecció d'un parell d'esquís hi està unes tres setmanes.

Pel que fa a la seva durabilitat, Arisa ha assegurat que els seus esquís porten més de 400 hores d'ús en una sola temporada, molt per sobre de les que fa un esquiador normal.

 

 

La demanda en poc temps ha anat a l'alça i el que va començar com una afició ja ho ha professionalitzat, de tal manera que ara en fa per encàrrec. Durant l'hivern, Arisa es dedica a provar els que fabrica, mentre que la resta de l'any en va fent.

La particularitat d'aquests esquís també és que la persona que fa la comanda pot triar la decoració i aquesta és fàcilment canviable entre una temporada i una altra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josep (@joseparisa3012) on

 

Jubilació, artesania i esquí

Josep Arisa es va jubilar fa 2 anys i ell i la seva dona van canviar el Maresme pel Pallars. Feia 43 anys que pujaven tots els caps de setmana de l'any a Sort. Ara, al tenir-hi la filla, el gendre i els nets, van tenir claríssim el canvi.

Al Pirineu, en Josep combina les seves dues grans passions: la fusta i l'esquí. Es dedica a fer esquís de fusta i a la carta. Continua la tradició familiar. El seu avi i el seu pare eren fusters. De fet, el seu pare ja feia esquís de fusta als anys 50 per als amics.

 

La Laura, la seva filla, va ser campiona d'Espanya i és la més crítica a l'hora de provar els esquís. Hi valora l'entrada en corba, la vibració, per a quin tipus de neu són millors...

"Em deixa provar tots els esquís i sóc molt crítica amb tots els esquís que li provo. Li dic que aquests potser vibren una mica de l'espàtula, i llavors canvia el tipus de fusta, i amb un altre tipus de fusta millora molt el nucli. Aquests m'agraden més en l'entrada en corba, aquests més en la sortida, aquests amb neu dura o neu tova..."

 

La Laura es planteja, amb el seu marit, continuar l'afició del seu pare i fins i tot professionalitzar-se.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut