La portaveu parlamentària de Ciutadans, Carina Mejías. (Foto: ACN)
La portaveu parlamentària de Ciutadans, Carina Mejías. (Foto: ACN)
Barcelona

Esquerra, Iniciativa, Ciutadans i CUP exigeixen a Mas que convoqui eleccions com més aviat millor

Els partits polítics catalans han reaccionat a la compareixença del president de la Generalitat i majoritàriament li exigeixen que avanci els comicis

Actualitzat

Els partits polítics catalans han reaccionat a la compareixença feta aquest dimarts pel president de la Generalitat, Artur Mas, i majoritàriament li exigeixen que convoqui eleccions. En les compareixences de premsa que han fet aquest dimarts a la tarda al faristol del Parlament, totes les formacions han criticat el balanç fet per Mas, qualificat de "triomfalista" o propi d'una "realitat paral·lela". Mentre PSC i PPC l'han emplaçat a esgotar la legislatura i centrar-se en l'acció de govern, Esquerra, ICV-EUiA, Ciutadans i CUP són partidaris de convocar eleccions de forma "immediata".

ERC: "No entenem perquè cal esperar nou mesos més"

La secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha advertit que "no s'entén" la possibilitat d'haver "d'esperar nou mesos perquè el president Artur Mas convoqui les eleccions catalanes necessàries". Esquerra ha instat Mas "a seure i a posar a sobre de la taula un acord" que permeti convocar els comicis, després que els republicans hagin acceptat íntegrament la tercera proposta que el president de la Generalitat els va fer arribar la setmana passada. Rovira ha puntualitzat que el pacte de legislatura entre ERC i CiU "només té sentit si permet obtenir el mandat polític dels ciutadans que ens permeti aconseguir la independència".

PSC: "Si vol governar de veritat i, si no, que ho deixi"

El portaveu dels socialistes catalans a la cambra, Maurici Lucena, ha considerat "triomfalista" el balanç de la legislatura fet per Mas aquest dimarts i l'ha reptat a centrar-se a governar o, en el cas que no es vegi capaç de continuar, dimitir. "Crec que Mas ha de pensar-ho seriosament: si vol governar de veritat i, si no, que ho deixi", davant del que ha qualificat de "clar exemple d'abús de posició" amb l'objectiu de "forçar que ERC i el seu president acceptin de manera incondicional la proposta de llista única". Lucena ha arribat a comparar Mas amb el futbolista Cristiano Ronaldo recollint aquest dilluns la Pilota d'Or perquè semblava "encantat d'haver-se conegut".

PPC: "Està esgotant la paciència dels catalans"

El portaveu adjunt parlamentari dels populars, Santi Rodríguez, ha exigit a Mas que posi fi al "serial" sobre si hi haurà o no eleccions anticipades perquè "està esgotant la paciència dels catalans" i es dediqui a governar Catalunya abandonant el projecte sobiranista. El PPC és partidari d'esgotar la legislatura i, en cas que se'n senti incapaç, dimiteixi i CiU nomeni un substitut: "si les legislatures són de quatre anys no és perquè es convoquin eleccions cada dos; no és bo per a la societat, per a la recuperació i per a l'estabilitat". Rodríguez ha lamentat que Mas no hagi ofert novetats rellevants en la seva compareixença i ha assegurat que la recuperació econòmica "no és gràcies a cap de les reformes dutes a terme pel govern", sinó per les mesures de l'executiu de Mariano Rajoy.

ICV: "Amb aquest Govern empitjoren les condicions de vida"

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha qualificat d'"ofensiu" el balanç fet per Mas i ha demanat la convocatòria d'eleccions com més aviat millor per formar una majoria alternativa d'esquerres i canviar el govern. Camats ha convidat el president de la Generalitat "a fer aquest discurs triomfalista i a contrastar aquest balanç amb els milers de catalans que viuen situacions de dificultat", després d'haver defugit la corrupció en el seu discurs. "Cada dia que passem amb aquest govern és un dia que empitjora la situació de les condicions de la gent del país", ha proclamat Camats, que creu que unes eleccions anticipades han de servir per canviar-ho tot i no només per debatre sobre el procés sobiranista.

C's. "Que se'n vagi i convoqui eleccions"

La portaveu de Ciutadans al Parlament, Carina Mejías, ha considerat una "presa de pèl" la compareixença de Mas i li ha demanat que avanci les eleccions perquè una majoria alternativa a la de CiU governi Catalunya. "El problema de Catalunya té nom i cognoms i es diu Artur Mas", ha afirmat Mejías, per a qui la situació del país "és agònica" i "de perplexitat" i la solució és que el president de la Generalitat "se'n vagi i que convoqui eleccions". C's s'ha queixat que Mas no donés explicacions sobre "nyaps" com la del macrocomplex BCN World, la venda de l'empresa Aigües Ter-Llobregat o que les finances de la Generalitat continuïn depenent de les transferències del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA)

CUP: "Exigim eleccions immediates en clau plebiscitària i constituent"

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha manifestat que la formació observa amb "pànic i profunda ràbia" que el president de la Generalitat sondegi la possibilitat de no convocar eleccions fins a la tardor i l'ha advertit que, si finalment és així, trencaria el seu compromís de fer-les immediatament si no es podia fer la consulta del 9 de novembre. "Necessitem, volem i exigim eleccions immediates en clau plebiscitària i constituent", ha dit Arrufat. Sobre el balanç fet per Mas, ha apuntat que el president de la Generalitat "viu en una realitat paral·lela" perquè la millora de la situació econòmica que ha defensat "no es veu al carrer".

L'Assemblea Nacional Catalana, l'endemà d'haver promogut una etiqueta a Twitter demanant acord i eleccions, ha demanat un "nou Parlament a la primavera" i la seva presidenta, Carme Forcadell, ha insistit en l'avançament electoral perquè "el país no pot esperar".

 

Anar al contingut