Madrid

Esquerra i ICV critiquen Conde-Pumpido per la sentència contra els joves que van cremar fotos del rei

Els portaveus al Congrés dels Diputats d'Esquerra i Iniciativa, Joan Tardà i Joan Herrera, han coincidit a culpar el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, de la sentència que obligarà Eric Stern i Jaume Roura, els dos primers joves que van cremar una foto dels reis en una concentració antimonàrquica, a pagar una multa de 2.730 euros cadascun. Els republicans s'han congratulat que el màxim responsable del Ministeri Fiscal no s'hagi "sortit amb la seva", mentre que els ecosocialistes l'han considerat "més papista que el papa".

Actualitzat

En una roda de premsa a la cambra baixa, Joan Tardà s'ha referit a la pena d'un any i tres mesos de presó per als joves que demanava la fiscalia i a les declaracions de Conde-Pumpido dilluns, en què desitjava que el tribunal dictés una sentència condemnatòria que establís el límit del que és tolerable. "No s'ha sortit amb la seva", ha assenyalat el republicà, que ha dit que respecta i acata la decisió de l'Audiència Nacional, tot i que el seu grup no se sent "solidari" amb la sentència contra dos joves que van cremar fotos del rei "en l'ús de la seva llibertat d'expressió".

D'altra banda, també en roda de premsa al Congrés, Joan Herrera ha lamentat l'actitud del fiscal general tant en aquest cas com en el de la portada de la revista satírica "El Jueves" en què el guionista i el dibuixant d'una vinyeta dels prínceps d'Astúries també van ser condemnats a pagar una sanció econòmica per un delicte d'injúries "a l'hereu de la Corona". El diputat d'ICV ha demanat una reforma del Codi Penal que passi a tractar el rei "com a qualsevol altre ciutadà": "no és normal ni raonable que per cremar fotografies del rei una persona s'hagi de sotmetre a un judici diferent que si cremés una altra fotografia", ha dit Herrera.

Respecte de la Generalitat

Finalment, el govern de la Generalitat ha expressat, a través del seu conseller de la Vicepresidència, Josep-Lluís Carod-Rovira, el seu "respecte" a la decisió judicial de multar amb 2.730 euros els dos autors de la primera crema de fotos del rei, Jaume Roura i Enric Stern. Carod-Rovira ha dit que "un govern democràtic el que ha de fer és acceptar les decisions judicials des del respecte més absolut", "més enllà de si provoquen proximitat o llunyania en la seva decisió final". Carod ha afegit que "en el moment que comencem a qüestionar-ho ja parlem d'una altra cosa", i per això s'ha limitat a mostrar aquest respecte.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut