Govern i comuns, més a prop de l'acord que permetrà aprovar els pressupostos
Aragonès, durant una roda de premsa al Palau de la Generalitat (ACN)

ERC reclama "validar a les urnes" el que pacti una mesa de diàleg entre governs

ERC pregunta aquest dilluns a les seves bases sobre si manté el "no" a la investidura de Pedro Sánchez en una consulta telemàtica que ha començat a les nou del matí

RedaccióActualitzat

Una mesa de negociació amb quatre potes i un "gest inequívoc" abans de la investidura. Són les dues claus que el vicepresident del govern de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, exposa en un article a "La Vanguardia", just el dia que Esquerra comença la consulta a les seves bases sobre la investidura de Pedro Sánchez.

Aragonès reclama un gest al líder del PSOE abans de ser investit. En el text, el vicepresident diu que la mesa del diàleg ha de tenir quatre potes, una d'elles, un calendari clar:

"Amb un calendari clar. No volem que es jugui amb el temps ni la paciència. La primera visibilització hauria de ser possible com més aviat millor, potser abans de la investidura com a gest inequívoc de compromís. Que evidenciï que els dos governs tornen a estar asseguts al davant però no enfrontats. Asseguts i parlant."

 

Passar per les urnes

La resta de potes són: un diàleg de reconeixement, un diàleg sincer i amb garanties de compliment, que per Aragonès vol dir passar per les urnes:

"Quin mecanisme millor que sotmetre a validació del poble català el que siguem capaços de pactar en aquesta mesa. No hi ha res més validador que les urnes."

 

Pendents de la consulta

Esquerra pregunta aquest dilluns a la militància sobre el sentit del vot a la investidura de Pedro Sánchez. La votació és electrònica i els militants podran votar fins les 8 del vespre. 8.500 militants d'ERC estan cridats a votar.

Els resultats se sabran aquest vespre, però no seran vinculants. La direcció vol acabar tenint l'última paraula i veure quina és la participació de la militància.

"Esteu d'acord a rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l'Estat a través d'una mesa de negociació?"

Aquesta és la pregunta a la militància que aboca pràcticament al no com defensa ara la direcció dels republicans. No volen posar les coses fàcils a Sánchez però tampoc tancar-se en banda. 

Segons dades d'ERC, al migdia ja havia votat el 40% de la militància amb dret de vot:
 


 

JxCat vol que es reconegui Torra i Puigdemont com a interlocutors
 

 

També Junts per Catalunya, tot i que han quedat al marge de les negociacions amb el PSOE, debat si dona suport o no a la investidura de Pedro Sánchez. 

Aquest matí s'han reunit els dirigents de la formació, amb connexió per videoconferència amb Brussel·les, amb Carles Puigdemont.

Junts per Catalunya insisteix que el diàleg amb el govern espanyol ha de ser d'igual a igual i sense condicions prèvies. En aquest sentit, exigeixen que els socialistes reconeguin Quim Torra i Carles Puigdemont com a interlocutors en les negociacions.
 

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10NERCPere Aragonès
Anar al contingut