Huanchaco

Esquelets de catxalots, taurons i humans a la base d'un temple a Huanchaco, al Perú

La gran quantitat de restes d'animals marins trobats als fonaments indica que segurament el temple va estar dedicat a una deïtat marina

RedaccióActualitzat

Un equip d'arqueòlegs que treballa amb el Projecte Huanchaco, a la regió de La Libertad, acaben de descobrir una curiosa ofrena que es va fer durant la construcció d'un temple mochica.

Es tracta de les restes òssies d'animals marins que van ser disposades als fonaments de la construcció:

Feren Castillo, arqueòleg:

"Aquesta espècie d'aquari parla d'una pesca marina molt típica de la iconografia mochica: sortir a alta mar a pescar monstres marins. Aleshores pensem que aquesta ofrena tenia com a objectiu poder iniciar la construcció del temple."

 

 

Animals marins enterrats

Els animals que s'hi han trobat són nou taurons, una manta gegant, dos peixos lluna, dues tonyines de cua blava del Pacífic i dos catxalots nans. El curiós és que fins i tot s'hi hagin enterrat aquests dos cetacis que són de difícil pesca i transport pel seu volum. Tot aquest desplegament de fauna marina indica que el temple devia estar dedicat a una deïtat relacionada amb el mar.

 

 

Sacrificis humans

A més, sobre la capa de terra on hi havia els animals marins enterrats s'hi ha trobat un altre estrat amb més ofrenes de sacrifici. Els arqueòlegs també han excavat aquesta segona capa amb enterraments d'esquelets, però aquesta vegada corresponents a persones, adolescents i adultes, membres de la mateixa població mochica.

 

 

La civilització mochica

Els mochica eren una civilització precolombina de la costa nord del Perú que va florir entre l'any 100 i el 700 aproximadament. Van ser contemporanis de la civilització nazca, al sud del país.

Els mochica van ser els constructors de la Huaca del Sol, una piràmide escalonada que és troba a uns cinc quilòmetres de Trujillo. És una de les piràmides més altes d'Amèrica, d'uns 43 metres d'altura, i va ser parcialment destruïda pels espanyols quan van arribar a la zona i van voler desviar el riu Moche.

Actualment, Huanchaco és una popular platja de vacances tocant a la ciutat de Trujillo.

 

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut