Esportistes federats i no federats: confusió generalitzada i queixes per discriminació
Els esportistes federats poden sortir del seu municipi, però els no federats no

Esportistes federats i no federats: confusió generalitzada i queixes per discriminació

Els no federats es queixen de no poder sortir del municipi, mentre augmenten les altes federatives de diferents esports per poder fer-ho

Rosa Talamàs / Saül Grau / Josep Maria CampsActualitzat

Els 750.000 esportistes federats que hi ha a Catalunya poden fer esport sense restriccions dins la regió sanitària on visquin, però els no federats no poden sortir del seu municipi. 

Això, a una comarca com la Cerdanya, i en un dia com aquest dissabte 23 de maig, genera situacions que molts esportistes que no estan federats consideren discriminatòries.

Se'n queixa Jordi Palomares, del Club Ciclista Bellver, que té uns 150 socis, entre federats i no federats:

"És una injustícia, no té cap sentit que els federats puguin anar fins a Viella en bici, i el veí que viu al costat que no pugui sortir a Prullans, que està a 5 quilòmetres, no té cap ni peus, aquesta norma."


Ping pong també serveix

També es queixen que serveixi estar federat a qualsevol esport, sigui el que sigui. I hi ha força federacions de diferents esports que han admès que aquests dies els estan demanant altes federatives per aquest motiu:

Jaume Capdevila: "Pots ser federat de ping pong, de natació, de billar, amb tot el respecte, però es clar... Ara molta gent es federa d'esports que no toca, però el sol fet d'estar federat, ja estàs dins de la llei. Això no hauria de ser."

Ramon Solà: "Jo, que no estic federat, quin mal li faig a ningú si me'n vaig fins a la Seu, jo sol pedalant?"

En aquest club ciclista coincideixen federats i no federats, però alguns d'aquests aprofiten que estan federats en altres esports per practicar ciclisme com si ho fossin.

És el cas d'en Sergi Garcia, que està federat com a atleta de muntanya, i surt amb la bicicleta amb el seu amic Bernat Falomi, que sí que està federat com a ciclista, perquè competeix.


"Desconcert total"

Però aquesta setmana ha tornat a canviar la normativa, i ara només poden sortir de 6 a 10 del matí o de 8 a 11 de la nit. Canvis que generen un desgavell d'informació molt considerable:

Sergi Garcia: "Jo crec que el problema és que cada actualització d'informació que hi ha, hi ha molt flux de missatges per les xarxes, per whatsapp, i al final ningú no sap ben bé on estan els límits, què podem fer i què no podem fer."

De fet, segons Jordi Merino, president de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, la FEEC, gairebé tothom està molt confús:

"Hi ha un desconcert total, i hem d'anar interpretant les normes que surten al BOE. I cadascú les interpreta com vol, i això és un desconcert per a tota la gent que fa activitat esportiva, siguis federat o no siguis federat."

Jordi Merino, president de la FEEC


Pare i fill, per separat

 

Hi ha casos com el d'en Jaume i en Raül, pare i fill, que acostumaven a sortir junts amb la bicicleta de muntanya. Però com que un està federat i l'altre no, quan arriben al límit del seu municipi, no poden continuar junts.

Mentre en Raül segueix fent voltes per Puigcerdà, on viuen, en Jaume pot fer excursions més llargues. Aquest dissabte ha pujat fins al refugi de la Feixa, al municipi de Ger.

En Jaume continua més enllà del límit del terme de Puigcerdà, el seu fill Raül ha de fer mitja volta


Més contradiccions

Aquest refugi ja està obert i funcionant com a bar amb terrassa. S'hi ha trobat un grup que també hi ha pujat en bicicleta, i també altre gent que ha pujat en cotxe.

El refugi de la Feixa de Ger, aquest dissabte

Aquí s'evidencien altres contradiccions de les limitacions de mobilitat de l'estat d'alarma: la majoria que ha coincidit en aquest refugi ni estan federats ni són veïns del municipi.

Malgrat això, estan dins de la legalitat, perquè ja estan en fase 1, i per tant, tenen plena llibertat per moure's dins la regió sanitària per anar a la terrassa d'un bar.

Terrassa sí, passejar no

En canvi, però, se salten la legalitat si aprofiten per passejar pels voltants del refugi, cosa que no està permesa si no ets del municipi.

És el que ha passat aquest dissabte a Ger, que molta gent despistada pels canvis en la normativa passejava sense saber que ho feia il·legalment.

El tema de conversa al refugi, evidentment, són totes aquestes contradiccions. En Patrick Blanc, que està federat perquè fa vela, se sorprèn que això el faci entrar dins la legalitat.


Denúncies policials a esportistes federats

I en Víctor Decalf es mostra convençut que la confusió també la comparteixen els que han d'aplicar la normativa:

"Crec que no som els únics que estem bastant confosos amb les diferents fases i les restriccions que hi ha. Fins i tot la policia, crec."

Jordi Merino explica que a la FEEC, els han arribat queixes d'alguns federats que han estat denunciats:

"Hi ha policies locals que això del municipi no ho entenen: estàs federat, i et diuen que no pots sortir del municipi. I han multat a gent per haver sortit del municipi."

Malgrat que aquestes denúncies no haurien de tenir cap mena de possibilitat de tramitació, perquè no s'ajusten a llei, la FEEC ha posat en marxa un servei gratuït per als seus 40.000 federats per recórrer-les.

La FEEC, per cert, cada dia rep més de 500 correus electrònics demanant informació, i en només 10 dies ha fet més de 800 licències federatives noves. És allò tan antic de feta la llei, feta la trampa

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut