La moneda d'or de l'emperador romà Esponsià
La moneda no es correspon, ni per la fabricació ni per l'estil, amb les monedes romanes habituals (Paul N. Pearson)

Esponsià va existir: unes monedes d'or confirmen que l'emperador romà no era un fake

Un equip d'investigadors de la University College de Londres i la Universitat de Glasgow han tornat a analitzar un conjunt de monedes romanes que s'havien tancat en un armari perquè es creien falses

RedaccióActualitzat

Una moneda d'or del segle III ha permès descobrir que l'emperador romà Esponsià, que fins ara es creia que era un personatge de ficció, realment va existir.

L'estudi l'ha fet un equip d'investigadors de la University College de Londres i la Universitat de Glasgow, que han tornat a analitzar un conjunt de monedes romanes --quatre en total-- que fins ara es consideraven falses. Entre aquestes, la moneda amb la cara d'Esponsià.

Es creu que les van trobar a Transsilvània, a Romania, l'any 1713. Són molt diferents de les monedes romanes habituals per l'estil i la fabricació, i tenen llegendes equivocades i motius històrics barrejats. Per això, investigadors del segle XIX les havien donat per falses i les peces s'havien tancat a l'armari d'un museu, el de la Universitat de Glasgow.

Doncs bé, ara els científics creuen que les marques de desgast que han revisat amb microscopi i els materials que han trobat enganxats a les monedes demostren que estaven en circulació fa 2.000 anys. El seu estat d'oxidació també indica, segons l'estudi, que van estar enterrades durant segles.

 

Per tot plegat, donen per bona la moneda d'or amb el perfil d'Esponsià i, per tant, afirmen que va existir. Asseguren que probablement era un comandant de l'exèrcit a la província romana de Dàcia pels volts de l'any 260 dC, quan es va separar de l'imperi romà.

Segons l'estudi, s'hauria vist empès a coronar-se emperador durant aquest període de caos i guerra civil, protegint la població de Dàcia fins que l'ordre es va restablir i la província va ser evacuada, entre el 271 i el 275 dC.

Conegut per aquestes monedes, la hipotèsi que eren falses feien dubtosa la seva existència històrica fins ara.

Qui ha liderat la investigació, Paul N. Pearson, científic de la University College, va creure que la moneda d'Esponsià podia ser real des que va veure'n una fotografia. Va detectar marques d'ús que sospitava que eren reals.

Va demanar al Museu de la Universitat de Glasgow si podia analitzar el conjunt de peces i, juntament amb investigadors d'aquesta universitat, ha pogut fer-ho, amb aquest resultat sorprenent.

ARXIVAT A:
CiènciaArqueologiaRecerca científica
Anar al contingut