Brussel·les

Espinosa buscarà millores per als cítrics dins la reforma europea del mercat de fruites i hortalisses

La ministra d'Agricultura, Elena Espinosa, creu que el projecte de reforma del mercat europeu de fruites i hortalisses "és millor" que la regulació actual, però convé "perfeccionar-lo". En aquest sentit, la ministra ha anunciat que intentarà millorar els aspectes relacionats amb la producció de cítrics. Espinosa ha anat a Brussel·les, on els ministres d'Agricultura de la Unió analitzen una proposta de reforma que no ha agradat als pagesos. Els productors rebutgen que les ajudes siguin per hectàrea cultivada, mentre que la comissària d'Agricultura, Mariann Fischer Boel, els ha contestat que el nou projecte garantirà uns ingressos estables per als productors.

Actualitzat
L'eix de la proposta comunitària és la supressió de les ajudes a la indústria i el pas a les subvencions per hectàrea cultivada, independentment del volum de producció que es declari. Aquesta fórmula ja s'aplica en altres sectors, com el del cotó, les oliveres i els cereals. Segons la ministra Elena Espinosa és un canvi positiu, però que s'ha d'acabar de definir. La titular d'Agricultura pretén negociar amb els seus homòlegs europeus que la fruita de calibre petit i la que tingui menys qualitat no es comercialitzi en fresc, sinó que passi directament a la indústria. D'aquesta manera, els productors també rebran el pagament per hectàrea.

Espinosa no ha dit res sobre el pressupost de les ajudes. La Comissió Europea preveu afegir 168 milions d'euros al pressupost d'agricultura d'Espanya, quantitat que els productors veuen insuficient.

D'altra bandatrestant, la comissària del ram, Mariann Fischer Boel, ha qualificat d'"equilibrada" la proposta de reforma, ha dit que suposa un oportunitat de ser "més competitius" i que preveu ingressos estables "i més llibertat per cultivar.

La ronda de Doha, també a debat

En la trobada, també s'exposarà la decisió, impulsada al Fòrum Econòmic Davos, de reactivar la ronda de negociacions de Doha. L'Organització Mundial del Comerç la va suspendre per la falta d'entesa entre països desenvolupats i en desenvolupament sobre la liberalització del comerç. Per a països com Sud-Àfrica, arribar a un acord en la Ronda de Doha suposaria, per exemple, poder exportar sense traves els seus productes agrícoles i fer-los més competitius davant les produccions, fins ara, subvencionades de països desenvolupats.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut