"Espero que no duri anys": Polònia preveu que la crisi migratòria s'allargui

Uns 2.000 migrants malviuen als boscos fronterers amb temperatures que oscil·len entre registres sota zero i els 2 ºC

RedaccióActualitzat

La crisi humanitària a la frontera entre Bielorússia i Polònia podria durar mesos i, potser, anys. Aquesta és, almenys, la previsió que el ministre de Defensa polonès, Mariusz Blaszczak, ha fet en declaracions a una ràdio local:

"Ens hem de preparar per a mesos, i espero que no siguin anys."

Almenys vuit persones han mort des que van començar a arribar migrants a la frontera de Bielorússia per mirar d'entrar a la Unió Europea. Són persones, sobretot, que fugen de països en guerra del Pròxim Orient, com Síria, l'Iraq i l'Afganistan.

Ara mateix, uns 2.000 migrants malviuen als boscos que són la frontera externa de la Unió Europea i l'OTAN, l'aliança militar integrada per una trentena de països.

Segons l'agència estatal de notícies bielorussa BELTA, aquest dimarts els guàrdies fronterers han començat a traslladar-ne una part a centres de recepció allunyats de la frontera.

La temperatura, a la zona, oscil·la entre els registres sota zero i els dos graus positius a què es pot arribar de dia.

El funeral d'un jove sirià ofegat al riu Buh, proper a la frontera entre Bielorússia i Polònia
El funeral d'un jove sirià ofegat al riu Buh, proper a la frontera entre Bielorússia i Polònia (Reuters/Marko Djurica)


Nou policies ferits i 161 intents de creuar la frontera

Malgrat aquest fred, la policia i la guàrdia fronterera poloneses han utilitzat canons d'aigua contra un grup de persones que els llançaven pedres i diversos objectes.

La policia regional de Podlàquia, a l'est de Polònia, ha informat que nou agents han resultat ferits, un d'ells greu, en les últimes 24 hores.

Hi ha hagut 161 intents d'entrar a Polònia diversos punts de la frontera, a llarg de la qual l'executiu de Varsòvia, en mans del partit ultraconservador Llei i Justícia, ha desplegat uns 20.000 agents.

Des del 2 de setembre, el govern polonès manté vigent l'estat d'emergència a 187 municipis fronterers i, des de la setmana passada, està completament prohibit l'accés a alguns punts de la frontera.

A més, ha creat una zona d'exclusió de tres quilòmetres a la qual no poden accedir ni els periodistes ni les organitzacions d'ajuda humanitària.

Centenars de persones a la regió de Hrodna, a la frontera entre Polònia i Bielorússia
Centenars de persones a la regió de Hrodna, a la frontera entre Polònia i Bielorússia (EFE/Leonid Sxeglov)


Murs a Polònia, Lituània i Letònia

La Unió Europea aixeca murs per mirar de contenir l'arribada de migrants, de la qual responsabilitzen Aleksandr Lukaixenko, a qui acusen d'utilitzar els migrants per "desestabilitzar" la UE.

Polònia, que té el suport de la Unió i de l'OTAN, va començar a construir una tanca fronterera que preveu tenir enllestida d'aquí a sis mesos i tindrà un cost d'uns 320 milions d'euros.

També Lituània prepara un mur fronterer. El país va anunciar fa setmanes la construcció d'una barrera de 500 quilòmetres de longitud a la frontera amb Bielorússia.

 


Ara ho ha començat a fer Letònia. Les autoritats letones han mostrat aquest dimecres la tanca provisional de 33 quilòmetres, amb filats i concertines, al llarg de la frontera.

La ministra de l'Interior letona, Marija Golubeva, ha apuntat que el país no afronta actualment intents massius de creuar la frontera com els que viu Polònia o va viure Lituània a l'estiu, però cal "estar vigilants".

La tanca provisional s'acabarà de construir a finals d'aquest mes de novembre i es preveu que se substitueixi per una de permanent durant l'any que ve.

Les autoritats letones consideren que la tanca és una manera de desincentivar el pas irregular de la frontera en les zones que, a priori, són de més fàcil accés. En altres trams de la frontera entre Letònia i Bielorússia hi ha rius, zones pantanoses i denses masses forestals que actuen com a barreres naturals.

El funeral d'un jove sirià ofegat al riu Buh, proper a la frontera entre Bielorússia i Polònia
El funeral d'un jove sirià ofegat al riu Buh, proper a la frontera entre Bielorússia i Polònia (Reuters/Marko Djurica)


Un gos mossega un migrant a la frontera lituana

Un gos de la guàrdia fronterera lituana ha atacat un migrant que dormia dins d'un sac, protegint-se del fred. L'home, que formava part d'un grup d'una dotzena d'iraquians que s'havia instal·lat a la zona que hi ha entre la tanca bielorussa i la lituana.

Els guardes han alertat que eren dos metres dins del territori lituà i els han enviat el gos. Les imatges les ha difós el servei de fronteres bielorús, que ha descrit l'incident com un intent de la guàrdia fronterera lituana d'empènyer els migrants cap a territori bielorús.

Un portaveu de la policia lituana ha assegurat que l'agent no sabia que a dins del sac hi havia una persona. A més, ha remarcat que no hi havia signes de sang ni marques de mossegada i que cap persona ha necessitat atenció mèdica.


Negociacions entre Lukaixenko i Merkel

Aquest dimecres, l'Alt Representant Exterior de la UE, Josep Borrell, ha demanat a l'ONU que condemni la utilització, per part de Bielorússia, de migrants com a "projectils vius" llançats contra la frontera de la Unió.

Des d'Alemanya, Angela Merkel, encara cancellera en funcions, ha conversat telefònicament amb Aleksandr Lukaixenko per demanar ajuda humanitària per als migrants atrapats a la frontera.

Els dos mandataris han acordat començar negociacions entre la Unió Europea i Minsk per resoldre la crisi migratòria a la frontera. "Hem arribat a una certa comprensió de com continuar endavant".

El president polonès, Andrzej Duda, ha insistit que el país no acceptarà cap acord sobre la crisi fronterera en què no participi.

 

 

ARXIVAT A:
Bielorússia Unió EuropeaRússiaMigracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut