Esperanza Casteleiro en una compareixença al Congrés com a secretària d'estat de Defensa l'octubre del 2021 (Europa Press)

Esperanza Casteleiro, la nova directora del CNI, que Cuba va expulsar per espionatge

Des del 2018 ha estat treballant a l'equip de Margarita Robles al Ministeri de Defensa, primer com a cap de gabinet i després com a secretària d'estat

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La nova directora del CNI és una veterana dels serveis d'espionatge espanyols, on va entrar el 1983, el mateix any que la seva predecessora, Paz Esteban, que ho ha estat gairebé 3 anys.

De família de militars, Esperanza Casteleiro Llamazares va néixer a Madrid el 1956, té 65 anys i es va llicenciar en Filosofia i Ciències de l'Educació per la Universitat Complutense de Madrid.

Però no s'ha dedicat a l'educació: va fer carrera al Cesid, anterior nom del CNI, i el 2004 en va ser nomenada secretària general, és a dir, número 2 del director de llavors, Alberto Saiz, i amb José Bono com a ministre de Defensa.


Expulsada de Cuba per espionatge

Va deixar el càrrec el 2008 i la van destinar a missions a l'estranger. De fet, un any després, el 2009, va ser expulsada de Cuba acusada d'espionatge juntament amb dos agents més.

El 2014 la van nomenar cap de la unitat d'intel·ligència del CITCO, el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, on va estar fins al 2018.

Margarita Robles i Esperanza Casteleiro amb el president de Bulgària i un cap militar espanyol el 29 d'abril a Torrejón de Ardoz (Europa Press)

Dona de confiança de Robles

Llavors la va fitxar Margarita Robles com a cap del seu gabinet al Ministeri de Defensa i dos anys després la va ascendir a secretària d'estat de Defensa, càrrec que ha tingut fins ara.

Per aquesta proximitat i confiança amb Robles, el seu nomenament s'ha interpretat com un triomf de la ministra de Defensa en el pols que ha mantingut amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que volia un altre perfil al capdavant del CNI.

Només una "substitució"

Robles ha negat aquest dimarts que s'hagi destituït Esteban per nomenar Casteleiro, i ha assegurat que el que s'ha fet ha estat només "una substitució" al capdavant del CNI.

Els perfils molt semblants de totes dues, Paz Esteban i Esperanza Casteleiro, amb carreres paral·leles, dona suport a aquesta interpretació de la ministra de la qual depèn el servei d'espionatge.


El iot, en una base militar

Al marge de la seva carrera professional, Casteleiro ha estat notícia recentment per haver atracat el iot familiar a la base naval militar de Ferrol durant sis mesos.

Aquesta notícia va generar crítiques i fins i tot preguntes parlamentàries de Ciutadans el febrer de l'any passat.

Un mes abans, Casteleiro va comparèixer com a testimoni demanat per la defensa de l'excomissari José Manuel Villarejo en el judici per denúncies falses contra l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán.

 

 
ARXIVAT A:
EspionatgeGovern espanyolCatalangatePegasus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut