Madrid

Esperanza Aguirre diu que "estima" els catalans

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, "estima" els catalans, i per aquest motiu considera "intolerables" les acusacions de "catalanofòbia" que li ha llançat aquests dies el vicepresident tercer del govern espanyol, Manuel Chaves. Així ho ha assegurat en una entrevista a la Cadena Ser, en què ha apuntat que ni ella ni el seu partit tenen "res en contra" de catalans, andalusos, extremenys o gallecs. Tot i així, ha tornat a criticar el model de finançament, que "perjudica la Comunitat de Madrid", i ha assegurat que mentre el seu govern es gasta els diners en hospitals, metro i educació bilingüe "altres obren ambaixades".

Actualitzat
Aguirre ha reaccionat d'aquesta manera a les paraules de Manuel Chaves, que va lamentar que en aquesta negociació alguns territoris del PP hagin fet ús del greuge comparatiu i hagin exposat la seva "catalanofòbia". L'exemple el va posar el conseller d'Economia de la Comunitat de Madrid, Antonio Beteta, que va lamentar que amb el sistema actual "un català valgui com dos madrilenys".

La presidenta del govern de Madrid ha considerat "intolerables" les acusacions de Chaves i ha dit que ella "mai" ha patit "catalanofòbia", sinó "tot el contrari". "Estimo i admiro els catalans", ha sentenciat, i "a més he dit sempre que tot el que convé a Catalunya convé a Madrid". A més, segons la presidenta de la Comunitat de Madrid, ella "mai ha criticat les xifres del finançament per a Catalunya" perquè "possiblement encara se li hauria de donar més", i el que sí que ha criticat és un model que "perjudica Madrid".

"No tinc res contra els extremenys, els andalusos, i molt menys contra els catalans i els gallecs", ha dit abans de recordar que "el fet que tots els espanyols siguem iguals i tinguem dret a tots els serveis no vol dir que els serveis públics costin igual" perquè "la sanitat madrilenya, amb centres a 200 metres de la casa de tots els madrilenys, no costa el mateix que la gallega, que s'han de desplaçar 30 quilòmetres".

"Madrid es gasta els diners en hospitals i altres en obrir ambaixades"

Aguirre ha tornat a comparar l'ús que el seu govern fa dels diners amb el que en fa la Generalitat de Catalunya i especialment la vicepresidència de Carod-Rovira. "Aquí a Madrid utilitzem els diners públics per fer hospitals, estacions de metro, i per posar el bilingüisme espanyol-anglès a les escoles i els madrilenys ens ho reconeixen i ens voten", mentre "altres que obren ambaixades i que gasten en altres coses, sembla que són suports per al govern de la nació al Congrés dels Diputats".

En aquest marc, ha criticat durament que Zapatero hagi "negociat el model amb ERC". "És intolerable que no negociï amb les comunitats autònomes i sí que ho faci amb ERC", una formació que el primer que diu "és que estan contents perquè és un primer pas per a la independència de Catalunya", ha sentenciat.

Un sistema que "perjudica" Madrid

Segons Aguirre, el nou sistema de finançament "perjudica", i molt, la seva comunitat, perquè dels 28.000 milions que recapta en impostos, 14.000 van a l'Estat, 4.000 a la solidaritat, i el seu govern no en té garantits ni 10.000. També ha lamentat que el Ministeri d'Economia no els donés temps per estudiar el model, i els enviés el document de 78 pàgines 72 hores abans del Consell de Política Fiscal i Financera on es va aprovar.

Segons Aguirre, a ella no li importa la xifra del finançament per a un any, perquè "és pa per a avui i fam per a demà", sinó "com es garanteixen els serveis essencials dels madrilenys". "A mi m'han de garantir la suficiència financera", ha sentenciat tot just abans de denunciar que el model no té en compte 300.000 ciutadans madrilenys.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut