Esperant Janssen: així queda ara el pla de vacunació a Catalunya

Metges, científics i autoritats sanitàries, conjurats per combatre la desconfiança d'un sector de la població sobre la vacuna AstraZeneca

Actualitzat

Després de la confusió generada al voltant de la vacuna d'AstraZeneca i la desconfiança que ha generat entre la població, metges i autoritats sanitàries insisteixen en la seguretat de les vacunes i subratllen que són l'única eina per acabar amb la pandèmia.

A data d'avui, a Catalunya, del col·lectiu de persones d'entre 60 i 65 anys, el 45%, ja han rebut la primera dosi de la vacuna, concretament d'AstraZeneca. També rebran aquest farmàc les persones d'entre 65 i 69 anys.

Aquesta setmana també s'ha començat a vacunar la franja de 70 a 79 anys, en aquest cas amb Pfizer, i ja hi ha un 15% de vacunats amb la primera dosi.

 

 

Pel que fa als més grans de 80 anys que viuen a casa, el 85% ja han rebut la primera dosi i gairebé el 30% ja tenen la pauta completa. Dels que viuen en residències de gent gran, més del 90% estan immunitzats perquè van ser els primers a vacunar-se.

El que encara no se sap és què passarà amb les segones dosis dels menors de 60 que van rebre AstraZeneca. Hi ha diverses opcions sobre la taula i encara unes setmanes per decidir. Salut ha demanat calma.

Esperant Janssen aviat

Un ritme de vacunació que es preveu accelerar aquest segon trimestre de l'any amb la previsió que arribin 38 milions de dosis a l'estat. Aquest dimarts ja arribarà la primera partida de la vacuna de Janssen, dos dies abans del que s'havia anunciat, i s'incorporarà al pla de vacunació.

Es tracta d'una vacuna d'una sola dosi, cosa que farà créixer de manera molt més ràpida les persones immunitzades. La ministra de Sanitat ha anunciat que entre abril i juny n'arribaran cinc milions i mig a Espanya, i es destinaran a les persones de menys de 80 anys, començant pels més grans.

 

 

Segons ha explicat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, l'objectiu continua sent vacunar els més grans de 60 anys. El pla passa per una estratègia en dos sentits: de 80 en avall Janssen, de 60 en amunt AstraZeneca.

 

Els dubtes amb AstraZeneca

Els titubejos en l'administració d'AstraZeneca i l'aparició d'efectes adversos han afegit incertesa i desconfiança. Segons el Department de Salut, a Catalunya gairebé tothom que té cita ha anat a vacunar-se. Però des d'aquesta setmana es triga més a omplir les hores lliures que queden.

La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, que s'ha vacunat avui, admet que hi ha hagut un problema de comunicació i decisions: "La gent necessita assimilar les notícies i rebre informació que aquesta vacuna és molt bona, que evita hospitalitzacions per Covid, casos greus i UCI."

A aquesta desconfiança no hi ha ajudat, segons alguns epidemiòlegs, la informació poc concreta que ha donat l'Agència Europea de Medicaments sobre els efectes adversos. Segons Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, l'EMA ha donat una informació "molt pobra".

"No sabem si aquestes persones tenien patologies de base, si tenim algun factor de risc, si eren persones que prenien anticonceptius... coses que ja sabem que augmenten risc de trombes."

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut