Un exemplar de rinoceront blanc del nord (Mistvan / Wikimedia Commons)
Un exemplar de rinoceront blanc del nord (Mistvan / Wikimedia Commons)

Esperança per salvar els últims rinoceronts blancs del nord

Científics alemanys aconsegueixen produir-ne dos embrions més a partir d'esperma congelat, la qual cosa obre la porta a la continuïtat de l'espècie

Actualitzat

Najin i Fatu són els dos únics exemplars de rinoceront blanc del nord que queden al planeta. Després de la mort de Sudan, l'últim mascle de l'espècie, a la reserva keniana d'Ol Pejeta l'any 2018, Najin i Fatu, mare i filla, són les últimes representants del mamífer més amenaçat de la Terra.

La lluita per evitar l'extinció del rinoceront blanc del nord ha viscut un gran avenç. Científics alemanys han aconseguit produir fins a cinc embrions del rinoceront blanc del nord, a partir d'esperma congelat.

 

 

La fecundació "in vitro" és l'única possibilitat que queda per evitar l'extinció dels rinoceronts blancs del nord. Com que Najin i Fatu són estèrils, l'esperança passa per implantar els embrions en femelles d'espècies de rinoceront més abundants, com el rinoceront blanc del sud, de la qual encara en queden milers d'exemplars a l'Àfrica.

 

Un exemplar de rinoceront blanc del sud, al Nairobi National Park de Kènia
Un exemplar de rinoceront blanc del sud, al Nairobi National Park de Kènia (Reuters / Baz Ratner)

 

"Nadal ens va portar un regal"

El cap del Departament de Tractaments Reproductius de l'Institut Leibniz2 de Recerca Zoològica i Fauna, Thomas Hildebrandt, ha explicat que el 2020 ha estat "un test dur", perquè les restriccions dels viatges internacionals han obligat a endarrerir alguns dels projectes per a la conservació dels rinoceronts.

"Però Nadal ens va portar un regal: dos embions", celebra Hildebrandt, que eleven a cinc els que hi ha disponibles. Els cinc embrions estan conservats en nitrogen líquid, a l'espera de transferir-los a una mare subrogada.

 

 

El rinoceront blanc del nord vivia a l'Àfrica oriental i central, però la caça furtiva pràcticament l'ha exterminat. El fet que algunes societats creguin que les seves banyes tenen propietats afrodisíaques és al darrere d'aquesta caça furtiva: de fet, per una banya de rinoceront poden arribar a pagar-se més de 30.000 euros.

 

Sudan, l'últim exemplar mascle de rinoceront blanc del nord, mort el 2018
Sudan, l'últim exemplar mascle de rinoceront blanc del nord, mort el 2018 (EFE)

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut