Espectre alcohòlic fetal, un trastorn infradiagnosticat més freqüent que l'autisme

Les famílies amb fills amb trastorn de l'espectre alcohòlic fetal reclamen un diagnòstic més precoç per prevenir conductes futures greus

RedaccióActualitzat

El consum d'alcohol durant l'embaràs té repercussions directes sobre el fetus. Una de les malalties que poden patir els nadons és el trastorn de l'espectre alcohòlic fetal (TEAF), que causa alteracions d'aprenentatge o dificultats per socialitzar-se i per gestionar les emocions.

Tot i que l'alcoholisme fetal sempre ha existit, aquí era un terreny poc conegut. No va ser fins fa 15 anys, amb l'augment d'adopcions d'infants de països de l'Est, on el consum d'alcohol és més elevat, quan van aflorar més casos.

Segons un estudi fet per diversos hospitals catalans (Clínic, Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu) es calcula que almenys un 50% dels infants adoptats en països com Rússia o Ucraïna estan afectats per TEAF. Una xifra que asseguren que seria més alta si es conegués la dada de l'exposició a l'alcohol en origen, que sovint falta.

Aquests casos han permès saber més sobre aquesta malaltia. Tot i això, el diagnòstic es confon, sovint, amb altres tipus de trastorns com, per exemple, els de conducta greus o d'hiperactivitat, com explica el cap de Neonatologia de l'Hospital Clínic, Òscar Garcia-Algar: "Es calcula que és més freqüent que l'autisme."

Per això les famílies reclamen un diagnòstic més precoç, per prevenir conductes futures greus, com són les addiccions.

Hem parlat amb algunes de les famílies que viuen en aquesta situació i també amb els seus fills que conviuen amb el trastorn:

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut