Barcelona

Especialistes en addiccions alerten de l'augment d'adolescents enganxats als jocs en línia i a les xarxes socials

Estar connectat a internet li fa perdre hores de son? Perd el control de l'estona que fa que està connectat? Té ansietat quan no pot accedir a la xarxa? Una resposta afirmativa a aquestes tres preguntes és el primer test que cadascú es pot fer per posar-se en alerta davant d'una possible addicció. La unitat d'addiccions de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona quantifica que el 7% dels adolescents catalans tenen addicció a internet, bàsicament a les xarxes socials i als jocs en línia.

Actualitzat
"World of warcraft" és un dels jocs en línia amb més èxit a tot el món. Onze milions de persones hi participen. Cadascú hi juga a través del seu propi avatar i fa aliances amb altres per guanyar batalles. S'hi pot jugar dia i nit, perquè sempre es troben contrincants, i no es tracta de guanyar, sinó de subsistir, perquè el joc no acaba mai. Aquesta mena de jocs no suposen cap perill per a la majoria de persones, però es calcula que un 20% de la població sí que té factors de risc perquè el joc es converteixi en una addicció. Es tracta, sobretot, d'adolescents.

Els joves són el col·lectiu que, de lluny, fa més ús de la xarxa, i un dels sectors de població més exposats a tenir dependència, una addicció psicològica que ja s'estudia i per a la qual s'ha establert un patró de comportament. En poden ser símptomes la caiguda del rendiment escolar, l'augment de la son, deixar de fer esport o el fet de quedar-se cada cop més a casa, entre altres.

L'addicció a internet és un fenomen encara desconegut per a molts pares. Per això, tres psicòlogues de la Clínica Atenció i Investigació a les Sòciodependències, un organisme sense ànim de lucre, han decidit publicar un llibre, "Les e-addiccions. Dependències en l'era digital", on expliquen el que se sap fins ara d'aquestes noves addiccions. Al centre on treballen han atès més d'un centenar d'adolescents, tots nois, en tres anys.

El tractament per desenganxar-se dels jocs en línia dura entre 12 i 18 mesos i és gratuït. A diferència de les addiccions a substàncies, aquí l'objectiu no és que l'addicte no jugui mai més, sinó que aprengui a tenir-ne control.

Més enllà dels jocs en línia, l'era digital ha portat altres addiccions, com el cibersexe i el joc. Les xarxes socials també poden ser per a determinades persones un aparador on instal·lar-se i fugir del món real, i el punt de mira dels experts ja se centra aquí.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut