Detall de les banderes davant la seu europea de l'ONU, a Ginebra
Imatge d'arxiu de la seu europea de l'ONU, a Ginebra (ACN/Jordi Pujolar)

Espanya va vulnerar drets humans en el cas Pegasus, segons els relators de l'ONU

El document, elaborat arran d'una denúncia d'Esquerra, reclama una investigació, sancions i que el govern de Madrid aclareixi si és responsable del cas d'espionatge amb Pegasus

Redacció/ACNActualitzat

Tres relators especials de l'ONU han denunciat "vulneracions de drets fonamentals" pel cas "Catalangate" i han demanat explicacions al govern espanyol. Així consta en una resolució enviada l'octubre passat a l'executiu de Pedro Sánchez i que, com és preceptiu, s'ha fet pública avui, 60 dies després.

El document, elaborat arran d'una denúncia d'Esquerra, reclama una investigació, sancions i que el govern de Madrid aclareixi si és responsable d'aquest cas d'espionatge amb el programa Pegasus.

Els relators de l'informe expressen una "preocupació molt seriosa" per aquest "programa d'espionatge extens i ben coordinat" sobre activistes i figures públiques independentistes.

El text denuncia que l'espionatge massiu va vulnerar el dret a "reunir-se pacíficament i participar en associacions", a "tenir vida privada i privacitat en la correspondència" i a "ser iguals davant la llei".

També creuen que va posar en perill el dret a la llibertat d'opinió i expressió a Catalunya. La resolució recull l'espionatge al president del govern, Pere Aragonès; la consellera d'Acció Exterior i la UE, Meritxell Serret; els exlíders de l'ANC Elisenda Paluzie i Jordi Sánchez; l'advocat Andreu van den Eynde; la dirigent d'ERC Marta Rovira, o l'exdiputat d'ERC i actual director de l'Oficina d'Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, o als eurodiputats republicans Solé i Riba.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha celebrat la resolució dels relators de l'ONU. A la roda de premsa posterior al Consell Executiu Plaja ha dit que és un pronunciament "importantíssim" i "encoratjador" perquè "exigeix i recull el mateix que va demanar la Generalitat, que és transparència, arribar fins al final, identificar els responsables i que s'assumeixi responsabilitats".

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat en una piulada que es tracta d'una resolució "rellevant". "Estem convençuts que la justícia ens donarà la raó i treballarem per arribar fins al final", ha subratllat.
 

ARXIVAT A:
ERCPedro SánchezONUCatalangatePegasus
Anar al contingut