Un pacient infectat per coronavirus a l'UCI de l'Hospital Meseguer de Múrcia (EFE/Marcial Guillén)
Un pacient infectat per coronavirus a l'UCI (EFE/Marcial Guillén)

Espanya va fer "l'impossible" per amagar els estralls de la pandèmia, segons RSF

Reporters Sense Fronteres denuncia que el govern espanyol no havia fet públics, fins avui, els 15 membres del comitè tècnic assessor per la Covid

Actualitzat

Espanya ha vulnerat el dret a la informació durant la pandèmia, segons denuncia l'organització Reporters Sense Fronteres. Aquesta ONG situa l'estat espanyol en un nivell d'alerta preocupant pel que fa a la censura, dins del seu informe anual sobre la situació del dret a la informació al món. Espanya ocupa el 29è lloc de la classificació sobre la llibertat de premsa. Al document explica que la crisi sanitària provocada per la Covid-19 ha propiciat la censura i restriccions a la informació en la majoria de països.

L'ONG constata que a Espanya, arran de la declaració de l'estat d'alarma, el govern de Pedro Sánchez va utilitzar la situació d'excepcionalitat per limitar els drets dels periodistes.

"La pandèmia de coronavirus ha vingut a agreujar una situació de franc deteriorament de la premsa lliure."

L'informe critica, per exemple, la decisió d'impedir l'accés de càmeres i micròfons a hospitals o dipòsits de cadàvers.

"Molts fotògrafs curtits en fronts de Líbia, Síria, Afganistan, Congo o Iemem van demanar suport de RSF perquè tenien més dificultats per fer fotos a Espanya que en zones de conflicte."

L'informe considera que amb l'excusa de preservar la intimitat i evitar el morbo s'han amagat els estralls que ha causat la pandèmia i això ha fet que "no s'hagi pres veritable cosnciencia del que suposa el coronavirus."

"El govern espanyol, molt d'autonòmics, i ajunatments, van fer l'impossible per que els estralls dela pandèmia no es veiessin."

L'informe també denuncia l'opacitat en les xifres de la pandèmia. En aquest sentit, l'ONG parla d'una "abismal i incomprensible forquilla de dades" entre les que proporcionen el govern espanyol, els autonòmics, els registres civils i l'Institut de Salut Carlos III.

"Encara ara no tenim xifres oficials fidedignes sobre el nombre de morts causats per la pandèmia a Espanya."

"El ministre de Sanitat i el seu portaveu van arrtibar a parlar d'un "petit biaix"... de 18.000 morts!"

L'informe denuncia que l'executiu va suspendre els terminis per respondre a les preguntes sobre la seva pròpia gestió, com exigeix la llei de transparència aprovada el 2013. L'organització cita com a exemple que el govern espanyol va aplicar un sistema per filtrar les preguntes dels periodistes a les rodes de premsa, o que es va negar a respondre a preguntes com qui forma part dels comitès d'experts, darrere els quals s'escudava l'executiu, diu, per adoptar les seves decisions.

L'informe denuncia que s'ha impedit mostrar la cara tràgica de l'epidèmia

I precisament, coincidint amb aquesta denúncia, el govern espanyol ja ha fet públiques les identitats que se li reclamaven dels experts que l'assessoren en les decisions a prendre sobre les mesures de prevenció.

El comitè d'experts del govern espanyol

Quinze persones constitueixen la llista d'aquest comitè tècnic d'experts, segons ha avançat el portal "Maldita.es". Tots són membres del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries que lidera Fernando Simón, tret d'una, que és un epidemiòleg extern.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCMA)

Es tracta de Fernando Simón, la seva número dos, María José Sierra, 12 tècnics del ministeri, Berta Suárez Rodríguez, Pello Latasa, Carmen Varela, Pilar Soler, Elena Vanessa Martínez Sánchez, Lucía García San Miguel, Oscar Pérez Olaso, Susana Monge, Carmen Olmedo, Silvia Rivera, María C. Vázquez, Paloma González Yuste i  l'epidemiòleg extern Javier Segura del Pozo, que a principi de mes va anunciar que es jubilava.

 

El ministeri ha informat dels experts que en depenen, però deixa a les comuniatat que informin dels seus.

La portaveu del govern de la Generalitat, Meritxell Budó, va explicar dilluns que els experts que assessoren el Procicat també són tècnics que treballen al Departament de Salut, però que el govern ocasionalment també consulta experts externs, tot i que no en va fer públic cap nom.

50 periodistes morts al món

L'informe anual de RSF, denuncia que 50 periodistes han mortts en l'àmbit professional entre l'1 de gener i el 15 de desembre del 2020. L'ONG destaca que "malgrat que les cobertures s'han reduït a causa de l'epidèmia" aquesta xifra és similar a la de l'any anetrior, que van ser 53. De fet, explica l'informe, ha crescut la xifra de priodistes que han matat en països considerats "en pau".

RSF publica també el balanç sobre la repressió dels periodistes al món on 387 estan empresonats, 54 segrestats i 4 han estat donats per desapareguts durant aquest 2020.

 

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicació
Anar al contingut