Washington

Espanya va col·laborar per mirar d'arxivar casos judicials que impliquessin els Estats Units

Noves revelacions asseguren que el govern espanyol hauria cedit a les pressions dels Estats Units en relació amb el "cas Couso". Els documents indicarien que els ministres Moratinos i De La Vega i la fiscalia haurien mirat que s'arxivés la causa. Moratinos evitava avui els periodistes.

Actualitzat
Diversos ministres espanyols haurien intentat influir en el procés judicial i frenar el "cas Couso", segons els documents de l'ambaixada nord-americana a Madrid filtrats a Wikileaks. Els telegrames de l'ambaixada descriuen les iniciatives dels ministres Juan Fernando López Aguilar i Miguel Ángel Moratinos per satisfer les demandes nord-americanes, sempre segons la versió de l'aleshores ambaixador nord-americà a Espanya, Eduardo Aguirre.

L'ambaixador Aguirre assegura, en un document de l'any 2005, que l'aleshores ministre de Justícia Juan Fernando López Aguilar li va dir que el govern Zapatero intentaria qüestionar l'ordre de detenció contra els militars que van matar el càmera de Tele 5 José Couso a Bagdad, decretada pel jutge Santiago Pedraz de l'Audiència Nacional. També afirma que Moratinos, l'exministre d'Afers Exteriors, li va dir que la vicepresidenta De la Vega també s'implicava en el tema i que l'executiu treballaria perquè la fiscalia apel·lés a l'ordre de detenció si hi trobava arguments tècnics legals, tal com va passar. En un altre document del mateix any 2005, l'ambaixador dels Estats Units a Madrid assegura que el govern espanyol treballa per influir en la judicatura, tot i que en públic cal que demostrin el respecte per la independència del poder judicial. Avui tant Moratinos com Trinidad Jiménez han declinat comentar la notícia als passadissos del Congrés.

I és que els últims documents filtrats per Wikileaks qüestionen la independència de jutges i fiscals de l'Audiència Nacional. Els informes del portal mostren com l'exambaixador dels Estats Units a Espanya, Eduardo Aguirre, va mantenir diverses reunions amb magistrats i fiscals de l'òrgan judicial que investigava membres del seu govern i militars nord-americans en casos com el de Guantánamo, els vols de la CIA o l'assassinat del reporter José Couso.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut