Personal sanitari treballa amb mostres per fer test de Covid

Espanya triplica el risc extrem per Covid en el pitjor dia en contagis de la pandèmia

El director del centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, diu, però, que ja s'hauria superat el pic de la tercera onada

RedaccióActualitzat

El pitjor dia en tota la pandèmia. Més contagis que el mes de març, quan el confinament era total. Espanya ha notificat aquest dijous 44.357 nous positius de SARS-CoV-2. La incidència acumulada per 100.000 habitants és ja de fins als 795,65 casos, 59 punts més que divendres i el triple del nivell de risc extrem.

El govern espanyol marca el risc extrem en 250 casos per 100.000 habitants. Ara, la incidència global a Espanya ja s'acosta als 800, amb comunitats per sobre dels 1.400, com Extremadura. Catalunya en té 653,8.

Espanya ha registrat un nou rècord de casos de coronavirus i notifica 404 morts en les últimes hores. La xifra de morts des del març ascendeix ja als 55.041. 1.146 persones han mort en els últims set dies.

També continua a l'alça la pressió hospitalària, amb un 20,8% dels llits ocupats per malalts de Covid, amb 26.542 ingressats. Això són 1.314 pacients més en les últimes 24 hores, segons les dades del Ministeri. D'aquests, 3.734 estan en cures intensives. "Una de cada tres UCI està ocupada per pacients de Covid i, en algunes comunitats, aquest percentatge és d'una de cada dues", segons el director del centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

El pic de la tercera onada?

Malgrat aquestes dades, Fernando Simón diu que ja s'hauria superat el pic de la tercera onada i pronostica 10 dies molt complicats als hospitals.

Simón admet que la la incidència segueix creixent, però diu que amb augments cada vegada més petits, cosa que implica una "inflexió" que podria haver-se iniciat el cap de setmana o dilluns.

Farnando Simón en la roda de premsa per actualitzar les dades del la Covid
Sanitat calcula que la soca britànica representa menys del 5% (EFE/Javier López Hernández)

Fernando Simón argumenta, a més, que Espanya té una gran capacitat de detecció de contagis, "una de les majors d'Europa", amb 1.414.101 proves entre la setmana de l'11 al 17 de gener. Una taxa de 3.007 proves per cada 100.000 habitants.

Tot i això, augura 10 dies durs als hospitals. Adverteix que el descens de la pressió hospitalària, que ha qualificat de "molt alta", no es veurà "fins a mitjans de la setmana que ve, si no més tard".

Tot i la retallada de la distribució de les vacunes de Pfizer aquesta setmana, el govern espanyol considera que el ritme de vacunació és "molt positiu" i que el treball que estan fent els sanitaris és "magnífic".

 

Baixa incidència de la variant britànica

Sobre la variant britànica de la Covid, Simón assegura que, segons els estudis fets pel ministeri, només representa un 5% dels casos detectats de coronavirus. Fernando Simón ha indicat que, de tota manera, les estimacions encara no són gaire precises, a l'espera de més resultats.

Ara bé, si la nova variant evolucionés com ho ha fet al Regne Unit, podria ser dominant i representar entre el 40 i el 50% del coronavirus circulant cap a mitjans de març.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut