Madrid

Espanya tindrà una cadena perpètua revisable per als delictes més greus

El PP aprova en solitari la reforma del Codi Penal, que inclou també més penes contra els corruptes

RedaccióActualitzat

El Congrés ha donat llum verda a la reforma del Codi Penal, que recull tots els delictes i penes previstes en l'ordenament jurídic. El text s'aprova a pocs mesos de les eleccions i en un moment de descrèdit pels casos de corrupció. El Partit Popular ha volgut anar ràpid per endurir les penes contra els corruptes i també per recuperar la cadena perpètua a Espanya abolida per la Constitució Espanyola del 1978. Ara, però, serà només per casos excepcionalment greus i serà revisable.

El PP s'ha quedat sol. Tota l'oposició ha criticat el nou Codi Penal. L'han qualificat de "nyap" per introduir la cadena perpètua a través de la figura de la presó permanent revisable. El PP ha defensat la constitucionalitat de la mesura, recordant que ha estat avalada pels òrgans consultius de l'Estat. Sigui com sigui, el text supera el seu pas pel Congrés i es trasllada al Senat. El text l'avala el Tribunal de Drets Humans i un informe del Consell d'Estat.

PRESÓ PERMANENT REVISABLE

Es reserva per a casos d'excepcional gravetat, com l'assassinat del cap d'Estat o del seu hereu. També en genocidis o en l'homicidi de menors de 16 anys o de persones especialment vulnerables. El condemnat complirà almenys 25 anys de presó abans que un Tribunal específic avaluï cada dos anys si en pot sortir.

NO HI HAURÀ CUSTÒDIA DE SEGURETAT 

El ministre Catalá va heretar aquesta reforma de Gallardón. I després d'un any guardada en un calaix, ha aparcat una altra de les mesures qüestionades: la custòdia de seguretat. Establia un període de vigilància posterior al compliment de la pena en casos de delictes d'especial gravetat. És una de les poques victòries de l'oposició en un text que només té el vist-i-plau dels populars.

PROTECCIÓ DELS MENORS

S'inclouen nous delictes sobre la pornografia infantil, el matrimoni forçat o l'explotació sexual, per protegir més els menors. S'apuja l'edat del consentiment sexual dels 13 als 16 anys, tot i que totes les forces, excepte el PP, voldrien fixar-la en els 15. 

CASOS DE CORRUPCIÓ 

Una de les parts més innovadores del nou codi. Els condemnats per corrupció ho tindran més difícil per accedir a la llibertat condicional. Abans hauran de tornar una part o tot el capital aconseguit de manera il·legal. Hi ha un capítol nou i destacat per al finançament il·legal dels partits polítics: es pagarà amb presó quan la xifra superi el mig milió d'euros. I seran condemnables tant els que donin els diners com els que els rebin. En aquest últim cas, s'exposaran a passar fins a quatre anys entre reixes. Com diu el dictamen del nou Codi Penal, s'ha hagut de revisar el text per adequar-lo a les noves realitats.

Pel que fa al finançament il·legal dels partits, els que donin els diners s'enfrontaran a penes de presó de fins a cinc anys. Als que els rebin sel's podrà condemnar a una pena de fins a quatre anys de presó. És parlarà de finançament il·legal quan l'import sigui superior al mig milió d'euros.
 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut